2016. november 22., kedd

MÁR A VERSENYKÉPESSÉGÜNKET ROMBOLJA AZ ESZMÉLETLEN SOK KORRUPCIÓ - ÍME, A LEGFRISSEBB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.22.


A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A korrupció már olyan méreteket ölt, hogy az már versenyképességi mutatóinkat is rendkívüli mértékben rombolja. A kutatások szerint nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében a versenyerősség kirívóan alacsony, viszont a korrupciós kockázatok kirívóan magas szinten vannak.

Legfrissebb mutyilistáink csak alátámasztják a felmérések eredményeit: a kvóta-népszavazási kampánynak köszönthetően újabb milliárd ütötte Rogán szomszédjának a markát; Andy Vajna bizonyosan jó évet zárt, hiszen csak tavaly 27,4 milliárd forintot zsebeltek be a magyar kaszinók. Ha pedig még több mutyit akarunk találni, akkor szétnézhetünk az ország apró sarkaiba is: például Hatvanban, Zánkán, vagy éppen Rakamazon.

Akkora a korrupció, hogy az már jelentősen rontja hazánk versenyképességét
Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat. A Világgazdaság Fórum (WEF) 138 országot összesítő versenyképességi listájában a tavalyi 63. helyről idén a 69.-re esett Magyarország. Az intézet által megkérdezett hazai vállalatvezetők a két legsúlyosabb problémának a gazdaságpolitika döntéshozatal kiszámíthatatlanságát és a korrupciót tartották. (A harmadik az adózási rendszer volt – írja a Világgazdaság.)

A Kopint-Tárki, a WEF magyarországi együttműködő partnere a tanulmányuk kiadásakor azt írta: intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. „A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás, és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak” – olvasható az elemzésben.

Sajnálatos módon nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében a versenyerősség kirívóan alacsony, viszont a korrupciós kockázatok kirívóan magas szinten vannak. Ezen túl mindkét mutató esetében negatív tendenciákat figyelhető meg a 2009–2015 közötti időszakban: a vizsgált hét év alatt a gyengülő versenyt erősödő korrupciós kockázatok kísérték. A legújabb mutylistánk csak alátámasztja a fenti kutatások megállapításait...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.