2017. július 21., péntek

A LENGYEL KORMÁNY KIHÚZZA A GYUFÁT AZ EU-NÁL, CSAK KÉRDÉS, VAN-E A GYUFÁN FOSZFOR? - SZELESTEY LAJOS ÖSSZEÁLLÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.21.


• Ütközik az világsajtó véleménye az ügyben, vétóz-e a magyar kormány, ha az unió beveti a 7-es paragrafust

• Kim Lane Scheppele szerint Kaczynski az orbáni módszerrel akar túljárni Brüsszel eszén

• Schulz megint szólt Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy nem kellene rebelliskedni

Wall Street Journal


Európa próbálja saját kezébe venni a sorsát, nem költ védelemre és azt gondolja, hogy a béke a hatalom eszköze, ám szüksége van az Egyesült Államokra. Így látja ezt a német Die Zeit szemleírója, aki egyúttal az amerikai Hoover Intézetben is tanít. Josef Joffe a vendégkommentárban megjegyzi, hogy a német-francia csúcson máris szép tervek születtek a katonai erő növelésére, csak éppen az nem látszik, hogy ezekből egyhamar lenne bármi is. Azon kívül Merkel nem kér az új amerikai elnökből, Macron viszont a Napkirályhoz méltó pompával fogadta Trumpot, miután előzőleg vendégül látta Putyint is. Egyik gesztus sem a közös uniós erőfeszítések irányába mutat.

A németek vállalhatnák a stratégiai szerepet, de ők még mindig utálják az erő alkalmazását. Azon kívül azt tanulták az utóbbi 70 évben, hogy jobb otthon a kertecskét művelni, semmint külföldön szörnyekkel viaskodni. És ezt a kancellár is pontosan tudja. Nem beszélve arról, hogy inog az egész összetartás. A britek mennek, Magyarországon és Lengyelországban erősödik az Európa-ellenességgel megspékelt tekintélyelvűség. A nacionalista populizmus feljövőben van, Nápolytól Narvikig. Vagyis Európa marad az, ami: dinamikus, de semmire nem ösztönző vállalkozás. Az USA viszont szép csendben csapatokat és nehézfegyverzetet telepít Európába, hogy elriassza az oroszokat. A katonák és az ágyúk hangosabban szólnak, mint a twitter-üzenetek.

Reuters

Az EU nem sokat tehet, hogy megakadályozza a demokrácia hanyatlását Lengyelországban, Varsónak viszont következményekre kell felkészülnie, ideértve az eddigi támogatások jelentős mértékű megvonását. A Bizottság kilátásba helyezte, hogy alkalmazza a szavazati jog felfüggesztését is magába foglaló 7-es cikkelyt, mivel látja, milyen ütemben építi le a Jog és Igazságosság a demokratikus normákat. Csak éppen a szintén nacionalista és euroszkeptikus szövetséges, Magyarország már jelezte, hogy megvétóz egy ilyen döntést. Kaczynski ezzel pontosan tisztában van és ki is nyilatkoztatta a lengyel állami tévében. Az sem izgatja, hogy a kötelezettségszegési eljárások miatt kemény pénzbüntetések várhatóak.

A magyar példa nyomán brüsszeli diplomaták elismerik, hogy az uniónak nincs igazán hatásos fegyvere, ha bármely tag úgy dönt, hogy nagy ívben tesz az alapértékekre. A helyzetet ugyanakkor csak tetézi, hogy a PiS a bírálatokat az euróellenesség felkorbácsolására használja, mondván, hogy a nemzet függetlenségét védi. Ezzel együtt a makacskodás alighanem kihat majd arra, mennyi pénzt kap Lengyelország Brüsszeltől a következő költségvetési időszakban és az várhatóan fájni fog – nagyon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.