2017. november 10., péntek

TIBORCZ ISTVÁN RÉGI BIZALMASA MÁSODIK; KORMÁNYKÖZELBEN A PÉNZSZÁLLÍTÁS; MEGINT ELSZÁLLT PÉCS ADÓSSÁGA - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.11.10.


Heti Válasz: Nincs több titok: ő Tiborcz társa a BDPST luxusingatlan-kereskedőben

Október végén ismét felkerült a címlapokra Tiborcz István, aki az Elios Zrt-ből való kiválása óta az ingatlanszakmában kamatoztatja képességeit. Korábban a Heti Válasz próbálta kideríteni, kik is a rejtélyes BDPST Zrt. tulajdonosai, majd mikor már csak néhány napja maradt a cégnek titkolózni, a várható botrányt egy jól időzített Origo-interjúval próbálta megelőzni a miniszterelnök veje. Az interjúban Tiborcz egyebek mellett kioktatta a magyar sajtót, miszerint eddig senki nem akarta megtudni, kik a BDPST tulajdonosai. („A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”) Pedig bizony bujkált ameddig csak tehette, de a Heti Válasz végül a héten közölte, hogy Hamar Endre, Tiborcz régi üzlettársa és bizalmasa a BDPST Zrt. eddig nem ismert, negyedik tulajdonosa.

Azonnali: Orbán vejével iszogatott kedd este a belvárosban Lázár János

„Az Eliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel.” – mondta az említett Origo-interjúban Tiborcz István. Ehhez képest a hét fotóján az apósa kvázi-kabinetfőnökével, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel látható, amint elmélyülten beszélgetnek egy pesti étteremben. Az ügynek a Tiborcz-életmű egy korábbi szakasza, az Elios Zrt. uniós pályázatokon való páratlan tündöklése ad sajátos hátteret. A sajtóban rögtön megszólaltak a kremlinológusok, a fotó megjelenésének okát és hátterét találgatva – mint később kiderült, a portál egyik újságírója egy random étteremválasztás nyomán került a helyszínre.

Azonnali: Mit keres Schiffer András és Szanyi Tibor együtt egy tárgyalóteremben?

Az igazságot – mondhatnánk, de nem is a per az érdekes a történetben, hanem a szereplők által képviselt pártok szürreális találkozása egy mondat kapcsán a bírósági boncasztalán. A mindig kifinomultan fogalmazó szocialista politikus azt találta mondani egy interjúban, hogy „(…) a gyanúm pedig az, hogy Haris Éván keresztül akár a Fidesz is pénzelheti a Momentum Mozgalmat.” Haris Éva most a bírósággal akarja kimondatni, hogy az MSZP-s vezető megsértette a személyiségi jogait. Harisékról köztudott, hogy az egykori SZDSZ fontos emberei voltak, az pedig tény, hogy Haris Éva ott bábáskodott a Momentum megalakulása körül. A perben a szocialisták, a volt SZDSZ és a Momentum mellett megjelent az LMP is, Schiffer személyében, aki Szanyi jogi képviselője. Az ellenzéki nagytalálkozónak apropót adó Szanyi-mondat amúgy a Pesti Srácokban jelent meg, ettől tekinthető igazán szimbolikusnak az önmagában jelentéktelen történet.

Index: Szexuális zaklatás miatt kirúgták az ELTE dékánját

Pletykák régóta voltak, de szerdán konkrét felelőst is megneveztek: az ELTE szerdán közölte, hogy szexuális zaklatás miatt azonnali hatállyal kirúgták Mikonya Györgyöt, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánját. A portál néhány nappal korábban – névtelen Facebook-posztokra hivatkozva – közölte, hogy a kar egyik meg nem nevezett vezető oktatójával kapcsolatban merült föl a hatalommal való visszaéléssel kombinált szexuális zaklatás vádja. Különösen súlyos mozzanat a történetben, hogy az egyetemi közeg egészen eddig a pontig nem az áldozatot, hanem az elkövetőt védte és támogatta. Hasonlóan tanulságos, ahogy az ún. művészvilág kezeli a problémát: a

Fidelio: „Én sem hinném el, hogy nem tudtam róla”

Ezzel a címmel közöl interjút az Operett Színház vezetőjével, Lőrinczy Györggyel a Fidelio. Az igazgató lényegében ugyanazt mondja, mint a másik, szexuális zaklatási botrányban érintett színház, a Víg igazgatója, Eszenyi Enikő: nem tudtak arról, hogy hatalmi helyzetben lévő rendezőik sajátos szexuális tartalmú ajánlatokkal és gesztusokkal zaklatták a fiatal színészeket, ezt mélységesen elítélik, és meg vannak döbbenve.

G7: Az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek veszik át az irányítást


A teljes magyar készpénz-szállításon három cég osztozik: a TrezExet Rogán Antal közeli ismerőse, Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, a GB & Partners vette meg állami forrásból 2017 áprilisában; az MPT Security nevű cég még Spéder idején a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került; a legnagyobbat, a G4S Készpénzlogisztikai Kft-t a héten vette meg Garancsi István. A piac felvásárlása mögött politikai szándékok is húzódhatnak a cikk szerint, hiszen így minden készpénzmozgásról szóló információt nagyon erősen kormányközeli cégek kezelnek majd. Különös jelenség, hogy Magyarországon dinamikusan nő a készpénzállomány, ez azonban önmagában nem indokolja a befektetést, mivel a cégek – eddig legalábbis -, meglehetősen karcsú profitot termeltek.

Szabad Pécs: Még mindig nem nem tudni egészen pontosan, hány milliárd Pécs és cégei hiánya és adóssága, de 50 ezer forint adóval tartozók is szégyenfalra kerültek

Egy biztos: 2013 végégig 45 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a központi költségvetés Pécstől. Négy év elteltével a város újra legkevesebb 7,5 milliárdos adóssággal küzd, de már elkezdődött a város egyes vagyonelemeinek felértékelése-átadása az állam részére az újabb adóssághegy lefaragása érdekében. A város most viszont közzétette az 50 ezer forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó magánszemélyek listáját, névvel, lakcímmel, hadd lássa mindenki, hol billen meg a pécsi cashflow-terv végrehajtása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.