2018. április 1., vasárnap

EGY KIS SZAVAZÁSI "LÉLEKTAN"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.03.31.


Aki kevesebb pénzből él, az inkább szavazott a Fideszre 2014-ben - derült ki a HVG kutatásából, amelyben a kormánypárti-szavazók és a különféle demográfiai-gazdasági jellemzők közti összefüggést vizsgálták.

A kutatásban a 2011-es népszámlálási adatokat vetették össze a 2014-es országgyűlési választások eredményeivel négy megyében: Heves, Csongrád, Komárom-Esztergom és Vas megyében.

Az alacsony jövedelem és a Fidesz-szimpátia közötti összefüggés azért is figyelemre méltó, mert a kabinet a magasabb jövedelműeket segíti leginkább. Ez a helyzet 2018-ra sem változott, minden párt többet venne el a jól keresőktől, mint a Fidesz.

Van összefüggés az iskolázottság és a Fidesz-szavazók száma között is: minél kisebb valahol az érettségizettek aránya, annál többen választották a Fidesz–KDNP listáját. A HVG szerint továbbá minél kisebb egy falu, annál nagyobb arányban voksoltak az ott élők a Fidesz-listára. A négy megye 161 aprófalvának szavazói körében 59 százalékos átlagot ért el a Fidesz-lista, míg a legnagyobbak mezőnyében, az öt megyei jogú városban (a négy megyeszékhelyen és Hódmezővásárhelyen) csupán 39 százalékost.

- A hagyományos falusi környezet a lélekszámtól függetlenül is kedvez a kormánypártiságnak. Minél „mezőgazdaságibb” egy település, annál sikeresebb a Fidesz számára a voksok betakarítása – írta a lap. A négy megye 431 községe közül azokban, ahol az összes bejegyzett vállalkozás kevesebb mint egyötödének van mezőgazdasági főtevékenysége, 44 százalékon áll a kormánypárt, ahol viszont az agrárvállalkozások aránya a négyötödöt is meghaladja, ott 55 százalékon.

A HVG szerint a kutatásból az is kiderült, hogy ahol többen mondják magukat vallásosnak, többen szavaznak a Fideszre. Ahol a lakosság kevesebb mint kétötöde vallotta magát a három nagy egyház követőjének, átlagosan a voksok 40 százaléka jutott a kormánypártnak, ahol viszont a hívők aránya a négyötödöt is meghaladja, ott a 63 százaléka. Például Vas megyének azokon a vidékein, ahol 60 százalék alatt van a három nagy egyház követőinek aránya, átlagosan a szavazók 47 százaléka voksolt 2014-ben a Fidesz–KDNP listájára. Azokban a vasi falvakban viszont, amelyek lakóinak több mint 90 százaléka mondta magát vallásosnak, már a 65 százaléka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.