2018. április 1., vasárnap

HÚSVÉT ÜZENETE: JÉZUS NEMCSAK A KERESZTÉNYEKÉRT, A MUSZLIMOKÉRT IS MEGHALT

DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.03.31.


Eljött a Húsvét is, tojás és nyúl, nagy zabálások rokonoknál és a locsolkodás. Orbán Viktor szerint “a sorosisták” és “a migránsok” fenyegetik hazánkat. Ez lenne Húsvét? Valójában mi a legnagyobb keresztény ünnep üzenete 2018 tavaszán, nekünk, magyaroknak, bárhol is élünk a világon?

Megfeszítettek a kereszten kétezer évvel ezelőtt egy embert, mert kiállt az igazságért. Csakhogy ez az ember – a keresztény tanítás szerint – feltámadt halottaiból. Tanításai túlélték, amelyek a mai napig tömegeket szólítanak meg. A keresztények legnagyobb ünnepén Jézus Krisztus halálára és feltámadására emlékezünk.

Az igazságosságért folytatott küzdelem vagy az igazságérzet érvényre juttatása az emberiség történetében kezdetektől megtalálható. Egy igazságosabb társadalmi berendezkedésre való törekvés és a társadalom tagjai közötti tisztességesebb együttműködés szándéka több száz éve hajtja előre a homo sapienst, mintha ott lenne génjeinkben. Mert ha egy társadalom nem működik igazságosan, akkor az előbb-utóbb összeomlik, és a magukra hagyott polgárok e társadalmi katasztrófákat csak nehezen élhetik túl, üzeni ez a keresztény hagyomány.

Jézus kereszthalála és feltámadása az igazságról és igazságosságról is szólt, tehát a húsvét egyben a halál feletti győzelmet is jelenti a keresztény kultúrkörben: Jézus életét adta az emberiség bűniért.

Ez egyben a keresztény kultúrkör hagyományának alaptörténete is: miután Isten megteremtette az embert, amely nem hallgatott az isteni parancsra, és bűnbe esett – Ádám és Éva története – az Isten elküldte egyszülött fiát, Jézus Krisztust a Földre, hogy feláldozza magát bűneinkért. Ez a történet még az Ószövetségben indul, és az Újszövetségben fejeződik be, amelyben Isten fiának születését – Karácsony – életét, és példabeszédeit követhetjük végig, egészen haláláig – keresztrefeszítés, Nagypéntek – és feltámadásáig – Húsvétvasárnap – és végül a Szentlélek eljöveteléig, Pünkösd napján.

Napjainkban, e keresztény üzenet egyik legfontosabb hordozója a római katolikus pápa, Ferenc, aki valóságos globális világsztárrá változott az emberi igazságosság keresésének ösztönös akaratának fényében. Utoljára, ennyire népszerű talán II. János Pál pápa lehetett, noha a két pápa két különböző történelmi korszakban működött, amelyben mások voltak az emberiség történelmi kihívásai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.