2018. április 2., hétfő

LESZ HOL LAKNI VÁLASZTÁS UTÁN?

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS VERA
2018.04.01.


Szociális szakemberként több, mint egy évtizede határozza meg a munkám nagyjából minden pillanatát a lakhatási válság. A szakmai karrieremnek immár a nagyobb része telt a Fidesz kormányzása alatt. Azt gondolom, a mostani választások egyik legkomolyabb tétje, hogy vajon lesz-e esély elmozdulni abból az átgondolatlan szociálpolitikából, amit a kormánypárt nyolc éve folytat, és aminek a következményeit egyre többen érzik már most is a bőrükön. Ahhoz, hogy ezt megtudjam, elolvastam, és összefoglalom az LMP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt, Párbeszéd, a Momentum és a DK lakhatással, lakáspolitikával kapcsolatos javaslatait, ígéreteit.

A pártok lakhatási programjairól a legkevesebb, ami elmondható, hogy kompatibilisek: ha összefognának a választásokon, akkor a lakáspolitikai elképzelések terén tartalmi egyeztetésre alig lenne szükség.

Kíváncsian olvasnék más szakterületekkel kapcsolatban is hasonló összevetést, de az biztos, hogy a programokat olvasva az egészségügy, az oktatás, és további szakterületeken is jelentős egybeesések tűnnek szembe. (És valóban, korábban például kilenc ellenzéki párt értett egyet a Tanítanék okatási javaslataival, és az egészségügyi minimum terén is egyetértettek korábban a pártok)

Az olvasott dokumentumok listája azért alakult így, mert a Fidesz ebben a választási kampányban sem adott ki programot, így lakáspolitikai javaslataikat sem tudom ez alapján elemezni – bevezetésként ugyanakkor elmondhatom, hogy az „elmúlt nyolc év” lakáspolitikája, és a jelenlegi kormányzati kommunikáció alapján is azt feltételezhetjük, hogy a kormánypártnak nincsenek a jelen lakhatási helyzettel kapcsolatos rövid- vagy középtávú szakpolitikai javaslatai.

Az elmúlt időszakban a lakáspolitika terén a CSOK kivételével inkább a forráselvonás volt a jellemző, sőt, a rászorultsági alapú támogatások esetén ez volt a kizárólagos stratégia a kormányzat részéről.

Jelen parlamenti ciklusban vezették ki a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást. Emellett a segélyezési törvény 2015-ös módosításaival a helyi települési támogatás alá delegálta a segélyezés jelentős részét. Sok helyen ez is a lakhatási célú támogatások csökkenését jelentette. Célzott lakhatási támogatás magán- vagy közfenntartású bérlakások igénybevételéhez központi forrásból nem igényelhető, egyedül a tulajdonszerzés támogatására vezette be a Fidesz a CSOK-ot, ez azonban a feltételrendszere miatt a legrászorultabb háztartások számára nem hozzáférhető. A kormánypártnak a megkezdett, de csak az érintettek egy részét tehermentesítő devizahiteles intézkedéseinek további sorsáról sem tudni.

A pártok jelenlegi lakáspolitikai javaslatai közt több olyan is van, amit a Fidesz az utolsó kiadott programjában szerepeltetett, de nem hajtott végre. A legutolsó, 2010-ben megjelent választási programjuk lakáspolitikai ígéretei között a leghangsúlyosabbak a magánháztartásokat segítő energiahatékonysági felújítások voltak – ezek és más lakhatást segítő elemek máig sem valósultak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.