2018. június 4., hétfő

A MATOLCSY-BIRODALOM JOBBAN TETTE VOLNA, HA KAPARÓS SORSJEGYBE FEKTETI A MILLIÁRDJAIT

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.06.04.


- Az MNB-alapítványok cégei 400 millió forint profitot jelentettek 2017-re úgy, hogy 170 milliárd forintnyi vagyon volt bennük. Ez nagyon gyenge teljesítmény.

- Igaz, 100 milliárd csak év végén került hozzájuk, addig közvetlenül az alapítványoknál volt, de 70 milliárdból fialtatni 400 milliót se nagy művészet.
- Maguknak az alapítványoknak 2,8 milliárd forint bevételük volt, elsősorban pénzügyi befektetéseikből.
- A bevételből 660 millió forint fizetésekre ment el.
- Emellett az alapítványok cégei is elköltöttek félmilliárdot fizetésekre, vagyis az alapítványok és a cégek együtt bő 1,1 milliárdot költöttek személyi kiadásokra.
- Az alapítványok 2017 végén átpakoltak 100 milliárd forintot a cégbirodalom központi vállalkozásába. Ami ebből a pénzből 75 milliárdot elsuvasztott a saját alapkezelőjébe, 7,8 milliárddal pedig meghitelezte az épp Takarékbankká alakuló FHB Bankot.

A jegybank Pallas Athéné alapítványai által létrehozott és birtokolt cégháló összesen 401 millió forint profitot (adózott eredményt) termelt 2017-ben – derül ki a cégek éves jelentéseiből. Ez nevetségesen kis összeg ahhoz képest, hogy a cégek összesített vagyona (eszközállománya) az év végén 167 milliárd forint volt: a PA-vállalkozások mindössze 0,2 százalékkal tudták megfialtatni a vagyonukat.

A helyzet annyira azért nem rossz, mint első pillantásra tűnik. A jegybank alapítványai ugyanis 2017 végén lapátoltak bele bő 100 milliárd forintot a céghálójuk központi vállalkozásába, az Optima Befektetési Zrt-be. Vagyis az év nagy részében az Optima nem rendelkezett ezzel a pénzzel, így nem fair számon kérni rajta, miért nem sáfárkodott vele jobban. Az Optima 100 milliárdja nélkül a céghálóban „csak” 65 milliárd forintnyi vagyon volt. Vagyis a helyzet annyira nem rossz, mintha 167 milliárdos vagyonból csináltak volna 401 millió forint profitot, de még mindig elég kétségbeejtő:

ha 65 milliárddal számolunk, akkor is csak 0,6 százalékkal sikerült bővíteni a vagyont.

Összehasonlításul: a BAMOSZ oldalán találomra kiválasztottuk az egyik honi hitelintézet közvetlen ingatlan befektetési alapját. (Azért ilyet választottunk, mert az utóbbi időben az alapítványok rendre kifejtik, hogy vagyonuk immár ingatlanban áll.) Év eleji befektetés esetén az elmúlt évre közel 3,5 százalékos hozamot sikerült volna elérni, ami jócskán felülmúlja az MNB pénzén elért teljesítményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.