2018. június 4., hétfő

10x10 CENTIS KANÁRISÁRGA JEL A SZÍV FÖLÖTT

INDEX - FORTEPAN 
Szerző: KISS ESZTER, BARAKONYI SZABOLCS
2018.06.03. 


Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Tíz. Ennyi a sárga csillagot viselőkről készült fotók száma a Fortepanon. Még kevesebbet ismerünk név szerint közülük. Olyat, aki maga mesélheti el történetét, egyetlen egyet. Ő Szilárd Vera. Nemcsak a Fortepanon kevés a holokauszt-témájú kép. A legtöbbet, köztük a Szilárd család eredeti fotóit őrző Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárának holokauszt-gyűjteménye nagyjából ezerháromszáz fényképből áll – ami viszonylag kevésnek tűnik a magyarországi holokauszt történelmi traumájához mérten. A kevés elkészített fotóból még kevesebb maradt fenn, leginkább Budapesten készült csillagos igazolványképek.

A zsidó munkaszolgálatosok az első években fotózhattak, de Ukrajnában már le kellett adni a gépet. Ugyanígy nem volt már fényképezőgépe és lehetősége az 1944 tavaszán, nyarán gettóba zárt és deportált vidéki zsidóságnak sem. Nincsen egyetlen kép a budapesti gettóról sem. A csendőrök, rendőrök, nyilasok, végrehajtók a háború után nem őrizték meg emlékfotóikat, ha egyáltalán készítettek ilyeneket. Megsemmisítették a magyar haditudósítók által készített felvételek negatívjait is.

A nyolcvanas évekre viszonylag sok fotó került a gyűjteménybe, de azok, akik azonosíthatták volna a rajtuk szereplőket, meghaltak. Így nemcsak fotók, hanem információk is elvesztek a pártállami évtizedek holokausztot elhallgató politikája miatt.

A most közölt öt régi fotó a hátoldalára írtak szerint 1944. június 5-én készült. Ekkor már két hónapja kötelező a sárga csillag viselése. A képeken szereplő kislány, a tizenharmadik születésnapját a német megszállás másnapján ünneplő Szilárd Vera ma 87 éves. Ő mesélt nekünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.