2018. július 31., kedd

A KITILTÁSI BOTRÁNYIG TERJEDNEK A 9 MILLIÁRDOS UNIÓS CSALÁS SZÁLAI

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.07.31.


A vesztegetési kísérlettel vádolt és Amerikából kitiltott Tábor Viktor érdekeltsége, valamint a Microsoft-botrány egyik szereplője is felbukkan abban a határokon átnyúló céghálóban, amelyben milliárdokat tüntettek el. Az uniós források szabálytalan felhasználása miatt 9 milliárd forintot fizettetne vissza az Európai Csalás Elleni Hivatal.

Egészen magas politikai körökig vezet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt kutatás-fejlesztési csalássorozat, amely miatt 9 milliárd forintnyi támogatást kellene visszafizetnie Magyarországnak. A síbolás nagyságrendje a miniszterelnök családjáig érő Elios-botrányhoz fogható, és ahhoz hasonlóan sokszereplős koreográfia bontakozik ki az OLAF-jelentésből (még ha ezúttal nem is említ bűnszervezetet).

Cikksorozatunk korábbi részeiben megírtuk, hogy az unió 31 projektet vizsgált meg és a mintegy kéttucatnyi céget magában foglaló cégháló szereplői többek között kamuirodákat működtettek, rendszeresen túlszámláztak, illetve olyan cégektől vettek szoftvert, amelyeknek nem is ez a profilja.

Néhány cég esetében már írtunk az összefonódásokról,

most azonban olyan szereplőkre térünk ki, amelyek körül felbukkan Göncz Kinga szocialista politikus, Sagyibó Viktor korábbi miniszteri biztos, illetve a vesztegetési ügy miatt Amerikából kitiltott Tábor Viktor.

Pillar: alapítótól független alapítvány, tulajdonostól független cég

A történet – és az OLAF-vizsgálat – egyik főszereplője a Pillar Európa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. Róluk a többi között azt írták a 24.hu által megszerzett jelentésben, hogy olyan alkalmazottaik munkabérét is uniós források felhasználásával fizették, akik nem is dolgozhattak volna az Európai Regionális Alap (ERFA) projektjein. Az uniós pénzből kutatók bérét kellett volna állni, ám HR-eseket és recepciósokat fizettek belőle. A vizsgálat alapján úgy fest, a Pillar összenőtt a hálózat másik főszereplőjével, a BME Infokom Kft.-vel és egymás között tologatták a számlákat.

Az érintett magyar cégek

BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft., Pillar Európa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft., Advanced Network Technologies Kft., Artklikk Kft., Bifarma Kft., Capsys Informatikai Zrt., Griffsoft Informatikai Zrt., Humansoft Kft., Ignis Kft., Inphone Kft., Lupus Kft., Médialab Kft., Optanet Kft./Vidékháló Telekommunikációs Kft., Profitrade 90 Kft., Project Control Expert Kft., SimpTech Kft., TCT Hungary Kft., Virgo Systems Informatikai Kft., Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. (Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Lórándnak korábbi érdekeltsége)

A Pillar Kft. tulajdonosa 2008. december és 2016. május között (a vizsgált uniós projektek idején) a Pillar Alapítvány volt, amelynek fő profilja a honlapja szerint nem az uniós források elsíbolása volna, hanem olyan független civilszervezet, amelynek célja, hogy az Európa-tudat megerősítése által összefogja, segítse és képezze az Európai Unió iránt érdeklődőket, segítséget nyújtson a lakosságnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségek megismeréséhez. Az alapítványt Göncz Kinga alapította még 1998-ban, az MSZP-s politikus 2004 és 2009 között több miniszteri posztot is betöltött, 2009-től 2014-ig pedig európai parlamenti képviselő volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.