2018. július 31., kedd

BANNONNAL EURÓPA HIDRÁT MELENGET A KEBLÉN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.31.


- Világjelenség, hogy a liberalizmus hívei általában képzettebb és tehetősebb városlakók, míg a populizmus bázisát a kevésbé iskolázott és szegényebb vidéki rétegek adják

- Bannont ki kell tiltani Európából, illetve nem kell beugrani a trükkjének

- Ajándék magyar rendőr lónak ne nézd a fogát!


FT

A Trump-jelenség megértéséhez látni kell, hogy a nagyvárosi elit sok helyütt szembekerül a vasvillát lengető populistákkal, akik bázisát a kisvárosok, illetve a vidéki települések adják. A választóvonal megfelel az oktatás szintjében tapasztalható különbségnek. Ez jellemezte az amerikai választásokat, a Brexitet, de nem csupán a fejlett Nyugaton jelenik meg a vidék a populisták falusi hátországaként: meg lehet figyelni olyan, a kultúrát és a gazdasági szintet tekintve igencsak eltérő államokban is, mint Törökország, Thaiföld, Brazília, Egyiptom és Izrael. Európában még inkább nyilvánvaló ez a választóvonal. Olaszországban a leggazdagabb metropolisz, Milánó dacolt a populista trenddel. A franciáknál Párizs felsorakozott Macron reformjai mögött – az isten háta mögötti körzetek ellenében.

Budapesten és Varsóban nagy tüntetések vannak a kormány ellen, amiért a tekintélyelvűség felé sodródik a két rendszer, a Fideszt és a PiS-t ugyanakkor a kisvárosok támogatják. A Trumpot, a Brexitet, Erdogant és Orbánt elutasító erők általában tehetősebbek és képzettebbek, mint az ellenoldal. Utóbbi híveit az a csatakiáltás egyesíti, hogy tegyük az országot ismét naggyá. Az urbánusoknál többször fordul elő, hogy jártak, vagy tanultak a világban. Lehetne azt mondani ezek után, hogy a nagyvárosok adják a liberalizmus bástyáit, a vidék pedig reakciós. Lehet, hogy a társadalmi értékeket tekintve ez igaz is, csakhogy kezd kialakulni az, hogy a leszavazott városlakók belesavanyodtak a demokráciába, lassan elegük lesz belőle. És ha ők így állnak hozzá, akkor a kis településeken az emberek egyre inkább vonzódnak a nacionalizmushoz. Emiatt nőhet a nemzetközi feszültség, ám a legrobbanásveszélyesebb ellentét az országokon belül, a falu és a város között alakulhat ki.

The Times

A konzervatív brit lap sürgeti, hogy Európa vegye komolyan Steve Bannont és tiltsa be alapítványát, mert különben félő, hogy a szélsőjobbosok jövőre lerohanják az Európai Parlamentet, sőt a végén meg is semmisítik azt. A dolog ugyanis úgy áll, hogy igencsak lehetséges a szélsőséges győzelme, miután az emberek tévesen azt hiszik, hogy nem számít, miként voksolnak. Régebben kisebbfajta tiltakozást jelentett, ha a radikálisokat támogatták, ám nagyon is melléfognak, ha úgy gondolják, hogy ez változatlanul így van. Az EP már nem sóhivatal, hanem igazi hatalommal felruházott törvényhozás. Akár még a Bizottság elnökét is menesztheti. Utóbbit a vezérjelölt-elv alapján választják meg, de ez átfordulhat lidércnyomásba. Mert ha májustól netán a keményen jobbos euroszkeptikusok adják a legnagyobb frakciót Strasbourgban, akkor akár Le Pen-ből vagy Wildersből is lehet a végrehajtó testület vezetője. Az pedig az EU végével volna egyenlő.

Ennélfogva a jövő májusi választás a mérsékelt erők, illetve azok csatája lesz, akik sötét időkbe igyekeznek visszavinni Európát. Ezért fel kell adni a csúcsjelölt-eljárást. Teljesen elképzelhetetlen, hogy az uniónak, vagy a tagjainak el kellene tűrniük Bannon beavatkozását, vagy akár a jelenlétét Európában. Olyan ellenséges harcos ő, aki nyílt összeesküvésbe kezdett a szélsőjobbal az oldalán az unió felszámolására. Nem szabadna beengedni a földrészre. Ha a magyarok és a lengyelek miatt nem lehetséges a közös fellépés ellene, akkor tagállami szinten kell róla dönteni. Úgy kell kezelni, mint azokat, akik a radikális iszlám terrorizmust pártolják, vagy kémkednek. Mert lehet, hogy feltartóztattuk a sötétség erőit, amikor Macron legyőzte Le Pent, ám újra és újra meg kell verni azokat. Ehhez fel kell ismerni a hidrát, amikor felbukkan, és azonnal le kell vágni az egyik fejét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.