2018. október 10., szerda

KELETI POLITIKUS FENYEGETI AZ ORBÁN-KORMÁNYT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.10.09.


Hallgassa meg

Az Európai Bizottság elnöki tisztére pályázó szlovák politikus, Maros Sefcovic felvetette, az uniós finanszírozást össze lehetne kapcsolni azzal, hogy a támogatást igénylő tagország aláveti-e magát az új Európai Ügyészségnek – írja a New York Times. Az AFP pedig azt elemzi, miért fontos Erdogan török elnöknek a meleg magyarországi fogadtatás. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Az AFP francia hírügynökség Recep Tayyip Erdogan magyarországi látogatását a török államfő két héttel ezelőtti németországi útjával veti össze, és megállapítja: az előző vizit hűvös és feszült légkörben zajlott, míg most Budapesten sokkal melegebb fogadtatásban részesül Erdogan.

Az AFP kiemeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki erősen bírálja Európát, hiányolva abból a demokráciát, az elsők között gratulált a török elnök júliusi újraválasztásához, és dicsérte azt a stabilitást, amit Erdogan szerinte megteremtett.

Nem tettek neki szemrehányást

A francia hírügynökség megszólaltatja Szigetvári Tamást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közgazdász professzorát, aki szerint Erdogan számára fontos, hogy olyan EU-országba látogathat el, ahol nem tesznek neki szemrehányást az emberi jogok helyzete miatt. A budapesti út – véli a francia közmédia által megszólaltatott szakértő – lehetőséget ad a török elnöknek arra, hogy felmutassa: az unió még nem teljesen fordított neki hátat.

Az AFP megállapítja: Orbánban és Erdoganban közös az, hogy demokratikus úton választották meg őket, de mindketten önkényeskedő tendenciát mutatnak. Emellett miközben Erdogan az ottomán birodalom iránti nosztalgiát ápol, Orbán kormánya a turáni elméleteket veszi elő, a törökökkel való távoli rokonság igazolására.

Nyugatiak nevében üzent a keleti politikus

A New York Times közli a Reuters hírügynökség brüsszeli beszámolóját arról, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnöke – aki pályázik arra, hogy ő legyen az európai szociáldemokraták jelöltje az európai bizottság elnöki tisztségére a jövő májusi európai parlamenti választásokon – közölte: a volt kommunista EU-tagállamok növekvő brüsszeli költségvetési nyomásnak lesznek kitéve, ha nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.

A tehetősebb EU-tagállamok az eddiginél szigorúbban fogják számon kérni az európai normák betartását a fejlesztési támogatások előfeltételeként – jelezte Sefcovic. „Ha valaki az európai adófizetők pénzét akarja költeni, akkor száz százalékig biztosítani kell azt, hogy az megfelelő felügyelet mellett történjen, hogy legyenek független bíróságok, független számvevők, és független igazságszolgáltatási rendszer, amely ellenőrzi a pénzköltést” – mondta a szlovák politikus.

Sefcovic felvetette: az uniós finanszírozást össze lehetne kapcsolni azzal, hogy a támogatást igénylő tagország aláveti-e magát az új Európai Ügyészségnek. Ha nem, akkor szerinte sokkal alaposabb ellenőrzési mechanizmust kell alkalmazni a támogatás felhasználása során.

A magyar kormányzat részéről többször kijelentették, hogy Magyarország nem kíván részt venni az Európai Ügyészség létrehozásával megvalósuló, uniós tagországok közötti megerősített együttműködésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.