2018. november 8., csütörtök

NAGYON IDEGES MINDENKI - LOVÁSZ LÁSZLÓ: TÖBBSZÖR FELMERÜLT BENNEM A LEMONDÁS GONDOLATA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.11.08.


Tényleg nem jártam soha Palkovics László szobájában, csupán az előszobájában vártam rá egy órát. Ő nem volt ott, én pedig egy óra várakozás után eljöttem – nyilatkozta a 168 Órának Lovász László, reagálva az innovációs miniszter azon, lapunkban megfogalmazott bírálatára, miszerint az akadémiai elnök még egyszer sem látogatta meg az irodájában. A Magyar Tudományos Akadémia első embere arról is beszélt, hogy mi a kapcsolat a kutatások és a politikai döntések között, mire elég vezetőként két nap, 54 vagy negyvenvalahány perc.

A magyarországi felsőoktatás sokat veszít, ha a CEU Bécsbe költözik. Ezt ön többször nyilatkozta, ahogy még a Magyar Rektori Konferencia elnökeként Bódis József is, de a nemzetközi tudományos élet legkiválóbbjai is szót emeltek az egyetem mellett. Ön szerint a kormány miért nem látja, hogy mennyivel szegényebb lesz a magyar felsőoktatás a CEU nélkül?

– Ezt én sem értem. Ez az egyetem az egyik legkiválóbb kutatóhely Magyarországon. Az itt maradásához fontos, hogy megoldást találjon a kormány és az egyetem, ha kell, New York állammal együtt.

Az MTA tavaly közvetítő szerepet vállalt. Mi történt azóta?

– Akkoriban volt egy vita, amelyen részt vett Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, és Palkovics László is, még oktatási államtitkárként. Aztán egy szűkebb körben is beszélgettünk. Akkor még optimista voltam, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni a két fél képviselőit. A későbbiekben, amikor már New York állammal folytak a tárgyalások, az Akadémia nem vállalt ilyen szerepet.

A CEU akkor is az egyik legkiválóbb kutatóhely lehet, ha az amerikai diplomát kibocsátó része Bécsbe költözik, és itt csak a Közép-európai Egyetem marad a Magyarországon is akkreditált képzéseivel?

– Ezt nem tudom megmondani. Nem tudom, mi a szerepe a CEU amerikai és magyar részének.

Ön két kutatótársával, Barabási Albert-Lászlóval és a cseh Jaroslav Nesetrillel rangos pályázaton nyert kutatási forrást azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat. A pályázat az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem és a prágai Károly Egyetem együttműködésében készült. Ez a kutatás például költözik a CEU-val?

– Ez egyéni támogatás, Barabási Albert-László kapta. Ha ő bárhová megy, akkor viszi a támogatást is.

Miért nem alakult ki az egyetemi polgárság körében nagyobb tiltakozás a CEU miatt? Mondjuk úgy, hogy a tanárok nem mennek be tanítani, a diákok nem járnak be az óráikra. Franciaországban például hetekig tüntettek a diákok az érettségireform miatt.

– Ezt nehéz megmondani. Időnként a közhangulat aktívabb, könnyebben mozgósítható. Vannak olyan időszakok is, amikor fásultabb. Az egyetemeknek megvannak a maguk bajai, jelentős alulfinanszírozottsággal küzdenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.