2018. november 8., csütörtök

TIBORC MA TIBORCZRÓL ÉNEKEL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.11.07.


Katona József ezeket a szavakat adta Tiborc szájába, aki a népet személyesítette meg a Bánk Bánban:

Ők játszanak, zabálnak szűntelen,
Úgy, mintha mindenik tagocska bennek
Egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk
Kéményeinkről elpusztúlnak a
Gólyák, mivel magunk emésztjük el
A hulladékot is. Szép földeinkből
Vadászni berkeket csinálnak, a-
Hová nekünk belépni nem szabad.
S ha egy beteg feleség, vagy egy szegény
Himlős gyerek megkívánván, lesújtunk
Egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek,
És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerítet
t.”

Ma is van egy Tiborczunk, csak már cz-vel, Orbán Viktor veje, aki az OLAF jelentése szerint forintszázmilliókat játszott ki szervezett módon az EU-s pénzekből. A különbség csak a nevek szerepében van, hiszen míg Tiborc Bánk Bánnál Melániára a király feleségére és német udvartartására panaszkodott, addig most Tiborcz István az, Orbán Viktor lányának férje, aki „játszik és zabál” szüntelen az adófizetők pénzéből.


Tudjuk mi áll az OLAF jelentésben, nem kell jogásznak lenni, hogy ebből bűncselekményre következtessünk. Mégis, kedd este napvilágot látott: az ügyészség immár másodszorra nem talált bűncselekményt Orbán vejének cégeinél. Szerdára pedig az is kiderült, hogy valószínűleg még egy tanút se hallgattak ki az ügyben.

Mindeközben tudjuk például, hogy aki fát lop az állami erdőből (miközben mindig kimerül a tűzifára adott támogatás), azt megbüntetik, aki az utcán alszik, azt megbüntetik, aki nem fizet pontosan, akinek háromszorosára emelkednek devizatörlesztői, annak elveszik a lakását, aki elveszíti a munkáját, az alig kap segítséget, aki nem dolgozik (mert ugye az munka, ha valaki lopott uniós forrásokból céget vezet), attól elveszik a segélyt. Miközben embereket rúgnak ki a közigazgatásból, hogy spóroljanak, miközben egyetemek költségvetésében vannak lyukak, miközben titkolni kell a kórházi fertőzések számát, miközben nálunk adózik a minimálbér a legtöbbet. Folytassam?

Hát mi a bűn ebben az országban, és mi határozza meg? Ország az, igazság az, rend az, ahol a szegények, a dolgozók, a rosszabbul keresőket bünteti a rendszer, az elit meg bármit csinálhat, nem történik vele semmi?

Az nem rend, az nem igazság, az nem igazi ország, ahol az állami erdőből a megfagyás ellen fát lopót leülteti a magyar hatóság, de az állami erdőt ellopó szabadon koktélozhat kastélya teraszán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.