2018. november 24., szombat

"NEHEZEN ÉRTELMEZIK" A TÖRTÉNELEMTANÁROK SCHMIDT MÁRIÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.11.23.


...Lőrinc László, a Történelemtanárok Egylete alelnöke szerint vannak nehezen értelmezhető kijelentések Schmidt Mária kijelentéseiben, van olyan, amivel egyet tudnak érteni és van számos eleme a Terror Háza főigazgatója terveinek, amik szakmaiatlanok, sőt veszélyesek. „Azzal, hogy a sok tény helyett inkább összefüggésekre próbáljunk rámutatni, semmi baj nincsen, mi is így gondoljuk, miként azt is, hogy több teret kapjon a kultúra, a vallás, a tárgyi-, technikai környezet bemutatása, a régió, amiben élünk, vagy az Európán kívüli világ” - mondta a Népszavának a Tényleg! Hogy volt, hogy nem volt történelmi blog alapítója. Azt ugyanakkor „nehezen értelmezhetőnek” tartja Lőrinc László, hogy általános iskolában az egyetemes történelemnek csak a magyar szempontból releváns részeit tanítsák – ugyanis nagyjából ez a jelenlegi gyakorlat. 

Ami viszont nagyon káros irány lenne, ha a történelmet ismét valamilyen külső, politikai szempont alapján kezdenénk az oktatásban újraértelmezni. Ilyet már láttunk a rendszerváltás előtt is, amikor az osztályharc bemutatását várták el a történelemtanítástól. Ha Schmidt Mária most azt akarja, hogy a történelmünket valamilyen nemzeti kebeldagasztás miatt hamisítsuk meg, az ugyanilyen irány lenne” - mondta Lőrinc László. „Nem tudom értelmezni azt sem, hogy a történelemórákon magyar nemzeti mítoszokat, legendákat tanítsunk: erre ott az irodalomóra” - tette hozzá.

Másrészt a „nemzeti büszkeségre nevelő történelem” már hordoz veszélyes precedenseket: „a délszláv háború előszobáját például az jelentette, hogy Szerbiában Slobodan Milosevics, Horvátországban Franjo Tudjman elnökök elkezdték átgyomlálni saját történelmüket azért, hogy növeljék a szerb vagy a horvát nemzeti büszkeséget

- mondta Lőrinc László. Nem értenek egyet az Egyletnél azzal sem, hogy szakítani kell azzal a szemlélettel, mely a nyugat-európai, történelemre súlyoz, mintha az általuk bejárt úthoz képest mi késében lennénk. „Schmidt Mária ezzel magával a magyar történetírással és nem a marxizmussal megy szembe: Szekfű Gyula, Hajnal István, Bibó István munkásságával, de mondhatnám akár azt is, Szent István hagyományával. A magyar történelem ugyanis arról szólt, hogy mindig igyekeztünk a Nyugathoz tartozni, onnan átvenni intézményeket, ezt tette már István is a szerzetesek behívásával, a pénzveréssel, az Imre hercegnek írt intelmeivel is és így tovább” - mondta a Népszavának Lőrinc László.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.