2018. november 24., szombat

"20 ÓRA MUNKA, 2 ÓRA PIHENÉS, 2 ÓRA B@SZOGATÁS" - HATALMAS A FELHÁBORODÁS A KORMÁNY TÚLÓRA TERVE MIATT

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.11.24.


A kormány azon elképzelése, hogy az éves túlórakeretet 25 százalékkal megemelje, egyszerre váltott ki elkeseredést és haragot az emberekből. Facebook-hozzászólások közül válogattunk.

Régen látott egységes közegbe terelte az érdekvédelmi szervezeteket a kormány túlóraemelési terve. Mint beszámoltunk róla, a héten két fideszes politikus, Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos önálló képviselői indítványként nyújtott be módosító javaslatokat a Munka törvénykönyvéhez. Ennek két markáns pontja, hogy a munkaidőkeretet egy évről – kollektív szerződés keretében – három évre növelnék. Emellett az egy évben kivethető túlóramennyiséget 250 óráról 400 órára emelnék. Miután a javaslatokat az említett módon terjesztették a ház elé, nem egyeztettek róla sem a munkaadókkal, sem a szakszervezetekkel. Az érdekvédelmi szervezetek egyöntetűen igen indulatosan utasítják el a változtatási terveket.

A közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői már odáig mentek, hogy kijelentették, a túlórakeret 400 órára való emelése brutális következményekkel járhat. A növelés embertelen és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes – állítja a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Az emelésről szóló hírek alatti kommentelők sem igen kímélik a kormánypártot, s az ötletet. Pláne azok után, hogy a Fidesz igencsak cinikusnak ható állásfoglalást tett közzé az elképzelésekkel kapcsolatban, amely szerint nem akarnak annak az útjába állni, hogy az emberek többet dolgozzanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.