2019. január 8., kedd

A PÁPA MÁR MEGINT NEM AZT MONDJA A MIGRÁCIÓRÓL, MINT ORBÁN VIKTOR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.08.


- Az idén kipukkanhat a jobboldali-populista lufi, de baloldali verziónak még vannak tartalékai 

- Az EU-nak a jólét emelésével kell segítenie a változást sürgető erőket Közép-Európában, ahol már egy új nemzedék üzeni Orbánnak és a többieknek: ebből most már tényleg elég volt!

- Annak idején, még ellenzékben, a mostani miniszterelnök mutatta meg, miként kell sikerre vinni a hatalom elleni agresszív akciókat

New York Times/Reuters

A pápa az erősödő nacionalizmus és populizmus veszélyeire figyelmeztetett és bírálta azokat az államokat, amelyek egyoldalú intézkedésekkel, illetve bezárkózással igyekeznek megoldani a migránsválságot. Diplomaták előtt elhangzott, szokásos újévi beszédében Ferenc kiemelte, hogy az említett két irányzat, valamint a zárt ajtók politikája éppen 100 évvel forgatja vissza az idő kerekét, azaz a két világháború közti veszélyes időszakot idézi fel. A hírügynökség hozzáteszi, hogy populista, bevándorlás ellenes pártok tavaly egy sor országban előretörtek, így az olaszoknál, franciáknál, hollandoknál, magyaroknál, braziloknál és lengyeleknél.

Az egyórás nemzetközi helyzetértékelésben a katolikus egyházfő többször is kitért a Népszövetségre, amelynek feladata a béke elősegítése lett volna az 1. világháború után, ám nem tudta megállítani a nacionalista és populista erőket, és ez azután nagyban el is vezetett a 2. világháborúhoz. Hangsúlyozta, hogy napjainkban hasonló fejlemények mennek végre és ez fokozottan gyengíti a világban az együttműködés rendszerét. Rámutatott, hogy meg kell védeni a menekülteket, a kérdés egyetemes, így aligha lehet rá egyéni megoldást találni. Ennél a pontnál dicsérte az ENSZ Migrációs csomagját, mert az előirányozta, miként lehet kezelni a nagy népmozgásokat. Mint emlékezetes, Magyarország távol maradt a megállapodástól, akárcsak az USA, Olaszország és Lengyelország.

FT

A kommentár úgy látja, hogy legsötétebb idejét éli át a populizmus, az idén akár ki is pukkanhat, ám míg jobboldali irányzata hanyatlik, addig a baloldali változata megerősödhet. Mindenesetre kezd egyre inkább kirajzolódni, hogy a rossz gondolatok rossz következményeket vonnak maguk után. A Brexittel kapcsolatos derűlátó jóslatok mára összeomlottak. Már Amerikában sem tűnik vonzónak a populizmus. És hamarosan jöhet a vádemelés az elnök ellen, akinek a népszerűségi mutatói megint zuhannak, akárcsak a tőzsdei indexek. Ha megindul ellene az eljárás, az mindenütt visszaveti a hasonszőrűeket. Ezzel együtt még korai azt állítani, hogy a demagógok túljutottak a tetőponton. A jelenség hajtóerői még továbbra is jelen vannak. Mind a bal-, mind a jobboldalon felbukkan, sőt világjelenséggé vált. Ilyen kormány van hatalmon Brazíliától Budapestig, Rómától Maniláig.

Jó éve lehet az idén Bolsonaronak és Salvininak is, ám ha a Liga nem szerepel jól az EP-választáson, akkor a politikus urnához hívhatja a szavazókat odahaza és ily módon megerősítheti saját pozícióit. De a migrációtól, a gazdasági bizonytalanságtól való félelem, valamint a kulturális konzervativizmus változatlanul erős keveréket alkot. Ezért továbbra is sokan fordulnak az egyszerűbbnek tűnő múlt felé. Ám a baloldali populizmus feljöhet, Corbynból könnyen lehet brit kormányfő. Az pedig másutt is feldobná a hozzá hasonlókat. A politikai középnek ebben a helyzetben ki kell találnia valami újat. Mert a populizmus bajban van, de mint mozgalom még nem tűnt le a színről.

Die Welt

A budapesti tudósító úgy látja, hogy Kelet-Európában egy új nemzedék emeli fel a szavát a hatalmasságok ellen, mert a magyar, lengyel, vagy éppen román fiataloknak elegük van a korrupcióból, a hatalom összpontosításából. Azt szeretnék, ha ismét olyan szabad lenne a szellem, mint a rendszerváltás után, és erre az EU-nak oda kellene figyelnie. Hiszen egy nemzedék tiltakozik a fennálló állapotok ellen. Romániában százezrek tüntetnek a kormány ellen, amely olyan pofátlan, hogy a vesztegetések egy részét kivonná a BTK hatálya alól. Szerbiában tízezrek vonulnak utcára az államfő tekintélyelvű vezetési módszerei miatt. A lengyel vezetés szintén tömeges tiltakozásokkal szembesül. Magyarországon a megmozdulások kiváltó oka több szociálpolitikai intézkedés, de igazából már Orbánról és a központosított hatalmi rendszeréről van szó.

Ezek a kormányok nagyon is különböznek egymástól, de az közös bennük, hogy megpróbálják elfoglalni a társadalom kulcspozícióit és rátenni kezüket a gazdaságra. A korrupció eközben a dolgok lényegéhez tartozik. Senkit sem fenyegetnek, hacsak nem derít fel olyasmit, ami a nagyurak érdekeit veszélyezteti, lásd a meggyilkolt szlovák újságírót. A változások lehetősége szintén kézzelfogható, ám az ifjúságból nagyon sokan inkább kivándorolnának Nyugatra, mert az jobban megfelel az ideáljaiknak és ott jobban keresnek. Ez pedig szerkezeti konzervativizmust eredményez Keleten, amire csak ráerősít az EU terve, hogy kevesebb pénzt kíván adni ezeknek az országoknak. Csak a nagyobb jólét szilárdíthatja meg a reformerők helyzetét. Ezt szem előtt kellene tartani Brüsszelben.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.