2019. január 7., hétfő

ÖT ÉRV AMELLETT, HOGY A FIDESZNEK ÉRDEMES LENNE ÁTGONDOLNIA A RABSZOLGATÖRVÉNY VISSZAVONÁSÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.07.


Szinte a semmiből kapott új esélyt a magyar ellenzék arra, hogy megizzassza a harmadik kétharmadát a választókat sokkoló törvények meghozatalára használó kormánypártot. A kiélezett helyzet még abszurdabb kormányzati kommunikációt, ugyanakkor egyre tudatosabb ellenzéki akciókat eredményezett. A január 5-i tüntetésen bejelentett érdekképviseleti lépések után érdemes elgondolkodnia azon Orbán Viktor kabinetjének, hogy a közelgő uniós választások előtt nem lenne-e taktikus lépés tőlük, ha a demonstrálók folytonos leszólása helyett együttműködési készséget mutatnának. Az érvek emellett eléggé egyértelműek.

1. A Fidesz jelenleg magasan vezeti a pártok népszerűségi mutatóit, ám a számok a kormánypárti tábor elbizonytalanodását mutatják. Vannak ugyanis olyan hagyományosan jobboldalra szavazók, akik számára már túl sok volt a közigazgatási bíróságok létrehozásáról rendelkező törvény, a CEU elűzése, és természetesen nem szimpatizálnak a nyugati multik érdekeit kiszolgáló rabszolgatörvénnyel sem. Ezt a támogatói bázist nem lehet olyan nyilvánvaló butaságokkal megnyugtatni, hogy Soros György ügynökei tüntetnek Budapesten és a vidéki településeken. A mostani demonstrációk kézzelfogható ügyek mentén szerveződnek, és a követelések egy részével az áprilisi választásokon a kormányra szavazó polgárok egy része is egyetért. Mivel ezek közül a rabszolgatörvény érinti a legtöbb embert, és ezt a rendelkezést nem lehet egyszerű migránsozással és sorosozással megmagyarázni, az ellenzék megerősödését, illetve a kormány támogatásának meggyengülését e törvény visszavonásával tudnák megelőzni.

2. Szorosan idetartozik az az érv is, hogy a rabszolgatörvény beáldozásával elterelnék a figyelmet a többi, a polgárokat szintén meglehetősen hátrányosan érintő jogszabályról. Így például már nehéz lenne demonstrációkat szervezni a közigazgatási bíróságok létrehozása ellen, a CEU elűzésébe pedig szép lassan beletörődne a magyar társadalom is. A kormánynak nem érdeke a helyzet eszkalálódása, hiszen nem lenne jó üzenet sem az uniós szövetséges Európai Néppárt, sem a hazai választók felé, ha állandósulnának a tiltakozások a kormány intézkedései nyomán. Ilyen puskaporos levegőben nem tanácsos újabb irritáló törvényeket meghozni, az ellenzéket becsmérlő kijelentéseket tenni, vagyis a kormány önmagát köti gúzsba, ha csak arra vár, hogy kifulladjanak a tüntetések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.