2019. február 19., kedd

"A MAGYAR ORVOS SOKSZOR ROSSZABBUL NÉZ KI, MINT A BETEG"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.02.19.


Nem fogjuk tudni megállítani az orvosok elvándorlását, és nem a több pénz a megoldás az orvosként egészségfejlesztésre szakosodott Márky Ádám szerint. A magyar egészségügyet kiélezett evolúciós szintérnek nevezte, ahol a magánellátást megfizetni képes gazdagok jobb túlélési eséllyel indulnak, de pont azt tudatosítaná, hogy ez közös ügy, mert mindenkit ugyanabba a mentőbe tesznek, ha baj van. Ingyenes képzést hirdet orvostanhallgatóknak, mert rajtuk keresztül nálunk is adaptálhatónak tartja az amerikai egészségfejlesztési modellt, amiben az orvos jólléte is fontos.

hvg.hu: Óriási a kontraszt: nagy cégeknek tart egészségfejlesztő tréningeket, közben továbbra is visszajár 24 órás műszakokra a mentőszolgálathoz. Miért kell, mire tanít ez a kettősség?

Márky Ádám: Hat évig mentőztem az egyetem mellett, azért mentem vissza, mert jó a közösség és nem árt kapcsolódni a magyar realitáshoz. Olyan Nógrád megyei mélyszegény falvakba vonulunk, ahol nincs is orvos. A főtevékenységemmel, az egészségfejlesztéssel pedig azt próbálom elérni, hogy maga a gondolkodás változzon meg az egészségünkkel kapcsolatban: stratégiailag gondolkodjunk róla, mint magánember, mint cég, mint társadalom. Ez a culture of health modell, vagyis a tudatos egészség kultúrájának alapkoncepciója, és az Amerikai Életmód Orvostani Társaság fő célkitűzése. Kint jelenleg ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, az egész célja, hogy „vigyük vissza az egészséget az egészségügybe”.

hvg.hu: Ami jól hangzik, de sok olvasónak ezen a ponton reflexszerűen az ugrik be, hogy ’ja, az USA az nagyon más mint a magyar valóság'.

M. Á.: Pedig ezen a téren az Egyesült Államok és Magyarország közt sok hasonlóság van, például az OECD-országok közül ők vezetik az elhízottsági listát, de ott vagyunk mögöttük a 4. helyen. Más mutatókban meg is előzzük őket, így a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya nálunk magasabb. Mert közös, hogy a fő ok a helytelen életmód, de ugyanúgy igaz a társadalom elöregedése, és az, hogy ezért folyamatosan nő az egy orvosra jutó betegek száma. A fejlett gyógyszereknek és eljárásoknak köszönhetően kitolódott az élettartam, csakhogy ez nem egészséget jelent, hanem azt, hogy tovább élünk betegen. Az is hasonló, hogy az orvosok ott is hamar kiégnek, pedig az amerikai orvosok a legjobban kereső réteg a Forbes szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.