2019. február 19., kedd

MI VAN, HA A TANÁR LEKEVER EGY POFONT, ÉS NEM BŰNÖS

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.02.19.


Egy zalai falu általános iskolájában egy 13 éves diák 2017-ben megütött egy másodikos gyereket. A tanár közbeavatkozott, a diák meg akarta ütni, majd megrúgta, mire a tanár lekevert neki egy pofont. A szülők feljelentést tettek, a tanárt néhány nap múlva kirúgták, felettesei nem álltak ki mellette. Egy év múlva a megalázó rendőrségi és bíróság ügy végén jogerősen kimondták, hogy a tanár nem követett el bűncselekményt. Hiába keresi igazát, a tankerület alig akar szóba állni vele. Tanulságos történet arról, hogyan gazdálkodik az emberi erőforrásokkal a mai oktatási rendszer.

A jogi egyetemen azt tanítják, soha nem lehet a dolgokat csak önmagukban nézni. Ha valaki annyit lát, hogy egy ember baltával betöri a szomszéd ajtaját és bemegy a házba, hívhatja a rendőröket betörés miatt. De mi van, ha az az ember azért törte be baltával az ajtót, mert ég a ház, és ki akarja menekíteni a bent rekedteket?

Elsőre nehéz ezt a párhuzamot alkalmazni arra az esetre, ha egy tanár megüti egy diákját, mert kétség nem fér hozzá: a testi fenyítés teljesen elfogadhatatlan az iskolában és bárhol máshol is. Most egy olyan történet következik, ahol egy tanár által lekevert pofonról a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy az arányos volt, és a tanár nem követett el bűncselekményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.