2019. február 10., vasárnap

ABBÓL NEM LESZ TÖBB GYEREK, HA PÁRKERESÉS HELYETT A BETEG SZÜLŐKET KELL OTTHON ÁPOLNI

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.02.10.


- Magyarországon kevesen vannak a gyermektelenek, de az arányuk láthatóan növekszik. 

- Az, hogy valakinek idősebb korára sem lesz gyereke, sokszor nem döntés kérdése, hanem több körülmény következménye.
- Az MTA kutatói az utóbbi években húsz nővel és harminc férfival beszélgettek el arról, miért alakult úgy az életük, hogy gyermektelenek maradtak.
- A válaszaik között ott van az éveken át tartó kétségbeesett partnerkeresés, a félelem a mesterséges eljárásoktól vagy akár attól, mit gondolnak majd róluk a szomszédaik.

Nelli előbb egy férfit akart. Ágotáék örökbefogadáson gondolkodtak, de aztán inkább a rokonok ápolását választották a gyerek helyett. Georgina nem merte bevállalni a mesterséges beültetést, mert mit szólnak majd a faluban. Emese még 50 éves korában is próbálkozna, Lívia már 30 éves korában lemondott róla.

Béla saját gyereket szeretett volna, de a párjának már volt három. Gellértnek nem volt lakása, így párt sem tudott magának találni. Feritől a szülei tiltották el a nőket. Elek irtózik a gyerekektől. Erik pedig a nagy szerelemre várt.

Ők mind olyan magyar férfiak és nők, akik már benne vannak a korban, valamiért mégsincs gyerekük.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában Szalma Ivett és Takács Judit évek óta vizsgálják, milyen okok állhatnak a gyermektelenség mögött. Magyarországon ugyan arányaiban kevesen vannak a gyermektelenek – ez jellemző az egész posztszocialista térségre –, de az arányuk láthatóan növekszik. A 2001-es népszámlálás adatai szerint a gyermektelenek aránya a 41 év feletti nők körében 7,8 százalék volt. 2011-ben már 11,2 százalék. A férfiakra vonatkozó adatok ugyan pontatlanabbak, de az ő körükben nem csak magasabb a gyermektelenek aránya, mint a nők körében, hanem gyorsabb ütemben is növekszik: a 41 és 45 év közötti korcsoportban ez az arány 17 százalék volt 2001-ben és 22 százalék 2011-ben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.