2019. február 25., hétfő

AZ OROSZ HADSEREGBEN 2013-IG NEM HASZNÁLTAK ZOKNIT

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: -KG-
2019.02.25.



Volt egy létfontosságú ruhadarab, hivatalos felszerelés az orosz hadseregben, ami a 17. századtól kezdve egészen 2013-ig szolgálatban állt. Ott volt a hétéves háborúban 1756-63 között, a napóleoni háborúkban is (1799-1815), ahogy a krími háborúban a 19. század közepén, és a két világháborúban. És ott volt még 2013-ban is, amikor végre kikerült a leltárból - ez az eszköz nem más, mint a kapcarongy, vagy ahogy az oroszok hívják, portyanki.

A nyári használatra pamut, a télire flanel anyagból készült fehér négyzet több mint három évszázadot túlélt, először Nagy Péter cár idején került az orosz katonák lábára (egyébként a holland hadseregtől lesték el a használatát). A végső csatáját pedig 2013-ban bukta el a zoknival szemben. Az ok egyszerű: praktikusabb és egyszerűbb lett zoknit viselni a kapcarongy helyett, és bár az előny nem a 21. században jelent meg hirtelen a zokni javára, az orosz hadsereg vezetői ekkor látták be, hogy végleg eljárt az idő fölötte.

Pedig eleinte nagy előnye volt a kapcarongynak, hogy a zokninál jóval olcsóbb volt az előállítása, könnyebben és gyorsabban lehetett mind mosni, mind szárítani, és megfelelő felhelyezés esetén a célnak is jobban megfelelt. Az amúgy is túlterhelt orosz gyáraknak megspórolták a zoknik tömeges előállítását, a katonák pedig a hadszíntéren más anyaggal is pótolhatták, ha rögtönözniük kellett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.