2019. február 11., hétfő

MILLIÁRDOS GÁZÜZLET MIATT KERÜLT MAGYARORSZÁG AZ OROSZ ÉS AZ AMERIKAI ÉRDEKEK ÜTKÖZŐZÓNÁJÁBA

444.HU
Szerző: erdelyip MAGYARI PÉTER
2019.02.11.


- Gázmezőket találtak Romániában a Fekete-tenger alatt.

- A kitermelésre az amerikai Exxon és az osztrák OMV kapott jogot, ezek a cégek nagyon sokat költöttek a gázmezők feltárására.

- A gázt ez európai piacokra szánják, ehhez vezetékeket kell építeni Románián és Magyarországon át Ausztriáig.

- Ritka szerencsés együttállás alakult ki Közép-Európában: az oroszok nélkül lehetne földgázt termelni és eladni. Ám ahogy telik az idő, egyre több akadályt állítanak a beruházás elé.

- A magyarok először beszálltak a projektbe, de aztán kiderül, hogy mégsem vinnék Ausztriáig a csöveket.

- Miután a román politikusok is elkezdték rontani az üzletet, az amerikaiak egyre idegesebbek lettek.

- Most Budapesten próbálja megmenteni a kisiklott projektet az amerikai külügyminiszter.

- Miközben az oroszok annak örülnének a legjobban, ha el sem indulna a termelés.

Az elmúlt egy évben úgy tűnt, hogy a magyar kormány nem tud olyat húzni, amivel magára haragíthatná az amerikaiakat, hiszen azok még a CEU tavalyi elüldözését is egykedvűen vették tudomásul.

Éppen ezért sokakat váratlanul ért, hogy a Wall Street Journalban amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva alig két hete megjelent egy cikk, ami azt részletezte, hogy milyen feszült az amerikai-magyar viszony. Két nappal később - miközben a magyar kormány azt ismételgette, hogy milyen nagyszerű a két ország kapcsolata - a Direkt36 magyar diplomáciai táviratokra hivatkozva írt arról, hogy az amerikai kormányzat egyre türelmetlenebb a magyarokkal szemben. A súrlódás fő okai pedig
- az amerikaiak számára fontos katonai együttműködés aláírásának elhúzódása,

- és hogy egyre súlyosabb gondok vannak a Fekete-tenger alatt lévő gázmezőket érintő milliárdos üzlettel.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatásának fókuszában is ez a két ügy áll. Rá akarja venni Orbán Viktort, hogy írják alá a 2017 óta függőben lévő katonai megállapodást, és hogy Magyarország vegyen minél több földgázt amerikai cégektől. Mindkét ügy szorosan összefügg az orosz - amerikai vetélkedéssel, és az USA egyikben sem elégedett a magyar politikával.

A katonai megállapodás hátteréről a Direkt36 a hétvégén jelentkezett egy cikkel, itt most a másik kérdést járjuk körbe, ami jóval bonyolultabb annál, mint a politikusok eddigi nyilatkozatai alapján látszik. A háttérben a román, az osztrák és az orosz érdekek is megjelennek, és a történet nem minden fordulatáról egyszerű eldönteni, hogy kialakulásukban a gazdasági és politikai hatások milyen arányban érvényesültek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.