2019. február 1., péntek

NÓGRÁD MEGYÉBEN MÁR ÉREZNI, HOGYAN OMLIK ÖSSZE AZ EGÉSZSÉGÜGY

444
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.02.01.


Csütörtökön a Budapesten és Pest megyében működő tizenegy stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal. Stroke esetében élet- és életminőség-mentő lehet a minél előbbi ellátás, ezért akár egy ilyen központ kiesése is komoly időveszteséget okozhat a betegnek. Ha a Váci Kórház mondja le a betegek fogadását – ahogyan tette ezt csütörtökön is – akkor azokat a betegeket, akik a Váci Kórház Stroke Centrumába tartoznak, át kell irányítani valamelyik budapesti stroke-centrumba. Ez komoly időveszteséget jelent, és könnyen vezethet oda, hogy a beteg már nem lesz alkalmas a speciális ellátásra, akár maradandó károsodást szenvedhet. A maradandó károsodás pedig azt jelenti, hogy akár élete végéig ápolásra szorulhat, míg az időben elvégzett beavatkozással talán teljesen meggyógyulhatott volna.

Az ellátórendszer elégtelen működését jól jellemzi, hogy az ilyen mértékű lemondás nem egyedi, egyszeri alkalom, hanem többször is megtörtént már.

Akárcsak az intenzív ellátásban. Hiszen itt sem sokkal fényesebb a helyzet, sőt!

Már-már természetes, hogy nincs olyan nap, amikor Budapesten és Pest megyében minden intenzív osztály probléma nélkül működik. Vagy nincs elég személyzet egyes osztályokon, vagy nincs elég felszerelés, lélegeztető gép, monitor, ágy, vagy éppen valamilyen kórházi járvány van, vagy összeomlott az informatika, beázott a kórterem stb…Most éppen az influenza fektette két vállra az intenzív betegellátást, és maradt egy egész megye szabad intenzív osztályos ágy nélkül. Ez derül ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal által kiadott január 28-i tájékoztatásból, amelyet az országos tisztifőorvos asszonynak címeztek.

Eszerint a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban a hatágyas intenzív osztály megtelt, jelenleg öt beteget lélegeztetnek, több beteget nem tudnak fogadni, ugyanis egy lélegeztető gép van még a sürgősségi osztályon, azonban az tartós lélegeztetésre nem alkalmas. Hasonlóan rossz a helyzet a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, ahol az intenzív osztály szintén megtelt és valószínűleg hosszabb ideig újabb beteget nem tud fogadni.

Ezzel Nógrád megyében az összes intenzív osztállyal rendelkező kórház bedugult, nem tud beteget fogadni. Ez pedig nem mást jelent, mint azt, hogy annak a betegnek, aki ezek után lesz olyan rosszul, hogy intenzív terápiás ellátásra lenne szüksége, az valamely távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a mentőszállítást, és magát a transzportot is túléli.

Ez persze azokat a betegeket is érinti, akik már valamelyik kórházban fekszenek, de valami miatt romlik az állapotuk, és emiatt lenne szükségük a magasabb szintű ellátásra. És igen, ebben az esetben a tervezett nagyobb kockázatú műtéteket is el kell halasztani, ha el lehet, vagy más kórházba átirányítani, ha felveszik a beteget műtétre.

Ebben a helyzetben az országos tisztifőorvos nem sok mindent tehet, azon kívül, hogy érzi, ráomlott a teljes egészségügy, maximum annyit, hogy intézkedik az környékbeli egyéb kórházak pótlólagos kapacitás-beállításáról, azaz rendelkezik az intenzív osztályok helyettesítéséről. Ami azt jelenti, hogy ebben az esetben is a legkedvezőbben úgy jár a beteg, ha minimum egy-másfél órát utaztatják mentővel a következő fogadóképes intenzív osztályra.

A probléma azonban jóval nagyobb, országos, nem csak egy megyét érint:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése