2019. február 28., csütörtök

OROSZ BANK FINANSZÍROZHATJA A NER-LOVAGOKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.02.28.


Kiapadóban van a NER kreditje a magyar bankrendszerben, a hazai pénzintézetek legfeljebb néhány tízmilliárd forintot tudnak még hitelezni a kormányközeli vállalkozók projektjeihez. Magyar részről ez lehet a legfőbb indoka annak, hogy a kormány Budapestre engedi és kivételes jogokkal ruházza fel az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB). Putyin számára pedig azért fontos a megállapodás, mert segítheti külpolitikai törekvéseit: nagyobb befolyást szerezhet a korábban uralt kelet-közép-európai térségben, illetve az Európai Unión belülről juthat számára fontos információkhoz a NATO- és EU-tagállamok IIB-n keresztül finanszírozott fejlesztéseivel.

Tavaly decemberben állapodott meg Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzetközi Beruházási Bank kormányzótanácsával arról, hogy Magyarországra helyezi székhelyét az orosz pénzintézet. Vlagyimir Putyin 2012-ben döntött arról, hogy újraéleszti az egykor KGST-banknak nevezett IIB-t. Egy nemzetek fölötti, különleges jogokkal felruházott intézményben gondolkodott, olyanban, mint amilyen például az Európai Fejlesztési Bank (EIB), és amilyenből jelenleg öt van az Európai Unió területén. Ahogyan még 2013-ban Szergej Lavrov külügyminiszter kifejtette, a bank segítheti azt az orosz törekvést, hogy „létrehozzanak egy modern nemzetközi pénzügyi központot és egy naprakész, hatékony rendszert, amely hozzájárul Oroszország nemzetközi fejlődéséhez”.

Az IIB-t 1970-ben alapították, az akkori Szovjetunió mellett főleg kelet-európai szocialista országok voltak a tulajdonosai, közülük később többen, így Magyarország és Lengyelország is kiléptek. Magyarország épp az első Orbán-kormány idején, 2000-ben. Akkor ezt azzal indokolták, hogy a bank tevékenysége nem átlátható. Ugyanerről a pénzintézetről 2014-ben már azt mondta az Orbán-kormány, hogy azért lesz ismét tulajdonos benne, mert a bank illeszkedik a magyar gazdaságpolitika céljaihoz, vagyis a keleti nyitáshoz. Varga Mihály minisztériuma szerint 2012 után az IIB működését a modern nemzetközi normákhoz igazították.

Idén január végén maga Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt az IIB elnökével, Nyikolaj Koszovval a karmelita kolostorban az idetelepülés részleteiről. A kormány álláspontja szerint a székhely Budapestre helyezése egy lépés afelé, hogy erősödjön Magyarország nemzetközi pénzügyi központ jellege...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.