2019. március 2., szombat

A NÉPPÁRT HAMAR VÁLASZÚT ELÉ ÁLLÍTHATJA ORBÁNT: FEL IS ÚT, LE IS ÚT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.03.02.


- Idáig 9 párt támogatja, hogy a Néppárt vegyen búcsút a Fidesztől, már a CDU-CSU is megingott. 

- Weber szerint nagyon gyorsan döntést hoznak a magyar EPP-tagság ügyében, de jó volna, ha Orbán megkövetné Webert.
- Az európai konzervatívok akár már március 20-án, egyszerű többséggel megszabadulhatnak a magyar kolonctól.

Bloomberg

A végéhez közeledik Orbán Viktor pályafutása az EPP-n belül, mivel a pártcsalád afelé halad, hogy szakítson legbajosabb tagjával, annak egyre inkább euroszkeptikus hozzáállása miatt. A kereszténydemokraták a választások közeledtével nagyobb elszántságot tanúsítanak, hogy szembeszálljanak a populistákkal, ennek részeként meg akarják vitatni, hogy kizárják-e a Fideszt, illetve felfüggesszék-e annak tagságát, miután elég támogatás gyűlt össze. Manfred Weber kijelentette, hogy minden elképzelhető és igen gyorsan konkrét lépést tesznek. A vita azután robbant ki, hogy a Néppárt éveken át próbálta elkendőzni elégedetlenségét a magyar demokrácia lebontása, a migráció elutasítása és az EU bírálata miatt. Úgy tudni, hogy idáig 6 országból 8 tagpárt támogatja az indítványt, vagyis több mint amennyi minimálisan kellene.

Az EPP szempontjából azért jön rosszkor a vita, mert az előrejelzések szerint az eddigi 29 helyett csupán 26 %-ig jut a választáson, és ugyan megmarad a legnagyobb frakciónak, de csupán 181 helyre számíthat, ami még tovább csökken, ha le kell mondania a Fidesznek jósolt 13 képviselőről. Azon kívül a magyar párt összefoghat más euroszkeptikus csoportosulásokkal, így a Ligával, amely várhatóan jelentősen előretör.

FT

A kizárással néz szembe Orbán Viktor, miután több ország is felsorakozott, hogy elítélje az egyre fokozódó tekintélyelvűséget és a Brüsszel elleni rágalomhadjáratokat. Összesen 8 párt írt az EPP elnökének, kérve, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát. Legutoljára a görög Új Demokrácia párt erősítette meg, hogy csatlakozik a svéd, belga, portugál, finn és holland tagpártok akciójához, amely ily módon veszi az előírt küszöböt. Azaz a Néppártnak meg kell vitatnia Orbán kizárását. A pártcsalád jobbszárnyát bírálatok érik, amiért védi a magyar politikust. Egy illetékes szerint most három lehetőség adódik: végleges kizárás, felfüggesztés vagy az, hogy a Fidesz továbbra is tag marad. Bármelyik megszavazásához egyszerű többség szükséges. A döntés március 20-án várható. Weber azt közölte, hogy mindhárom opció az asztalon van. Egyben sürgette, hogy Orbán kérjen bocsánatot Junckertől és fejezze be az áskálódást.

Süddeutsche Zeitung

Éleződik a vita az Európai Néppárt és Orbán között, így a levegőben lóg, hogy eltávolítják a Fideszt az EPP-ből. De ez 10 helyébe kerülhet a frakciónak Strasbourgban. A magyar kormányfő esetében most is úgy van, mint már annyiszor: hiábavalók még a legóvatosabb próbálkozások is a vita elsimítására, a végén semmi kilátás a javulásra. A héten meglepetésre magas rangú vendégek jártak Budapestről a CDU székházában, de ebből ezúttal is csupán egy nagy kérdőjel lett a végén. Nem mintha bármi kétség lenne afelől, hogy a megbeszélést Gulyás Gergely és Balog Zoltán kezdeményezte Kramp-Karrenbauerral. Ám nem tudni, mit akartak elérni. Az elnök asszony mindenesetre a lelkükre kötötte, hogy Orbánnak végre bizonyítania kellene: változatlanul magáénak érzik a pártcsalád értékeit. Ez persze a helyzeten semmit sem változtat. Ezért bőven elképzelhető, hogy a Néppárt megválik a Fidesztől.

Sok tagpártnál kiverte a biztosítékot, hogy a magyar kormány már nem csupán uniós intézményeknek megy neki, hanem személyesen a Bizottság elnökének is nekirontott. A jövő szerdai frakcióülést alighanem ez az ügy uralja majd. A CDU-n belül is egyre nagyobb a felháborodás. Merkel kijelentette, hogy abszolút szolidáris Junckerral, és ha tudjuk, hogy a kancellár mennyire kritikusan viszonyul a luxemburgi politikushoz, akkor már sejthető, micsoda düh dolgozik benne. Ezzel együtt idáig az az álláspontja, hogy nem szabad kirakni a Fideszt. Nem akarja ugyanis, hogy a magyar vezető mártírt csináljon magából, különösen akkor, amikor az Európa-ellenes és nacionalista erők előretörésére kell számítani. De azért immár a CDU-CSU sem tartja elképzelhetetlennek a kizárást. Weber kifejtette, hogy a viszály új szintre emelkedett. Úgy tűnik, mintha mégiscsak véget érne a Néppárt türelme.

Politico

1. Manfred Weber úgy látja, hogy Orbán Viktor kijelentései a jelenlegi kampánnyal együtt súlyos károkat okoztak a Néppártnak. A válaszlépésről most tárgyalnak a pártcsaládon belül. A bajor politikus a maga részéről semmilyen következményt nem zár ki. Ezt kiegészítette azzal, hogy a kormányfő rossz irányban halad, és amikor azt nézzük, miként viselkedik, illetve hogyan áll hozzá a demokratikus rend alapkérdéséhez, akkor igen sok mindenben hasonlít Salvinihez, illetve Kaczynskihoz. Ezt azonban nem az az út, amelyen az EPP halad, hangsúlyozta Weber.

2. Elgennyesedik a néppárti vita Orbán körül, miközben már csak kevesebb, mint három hónap van az európai választásig. Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök ellenfelei elegendő támogatást tudnak felmutatni, hogy megkezdődjön az eljárás a Fidesz eltávolítására. Az indítvány mellett idáig 9 párt sorakozott fel, nekik jelenleg összesen 26 mandátumuk van Strasbourgban. A CDU-CSU habozik, de ő a kulcsszereplő. Idáig dorgálta Orbánt, a kizárás ellen volt, ez azonban nincs kőbe vésve. A jelek szerint a keresztény szociálisok hiába ápoltak jó viszonyt a kormányfővel, most már kezdik elveszíteni a türelmüket. Elfogadhatatlannak minősítette a magyar kampányt a másik korábbi nagy pártfogó, az osztrák kancellár is. Nemigen mozgolódnak viszont a kérdésben a francia köztársaságpártiak, valamint a spanyol, az olasz és a balti konzervatívok sem, és bizonytalan, hogy miként szavaznának a közép-európai pártok.

Ha Daul elnök megerősíti, hogy összegyűlt a minimálisan előírt hétpárti indítvány, akkor előreláthatólag az EPP vezetésével tanácskozik, majd napirendre tűzi a kérdést az illetékes testületben, az ülés vagy március 20-án, vagy április 8-án valószínű. A Fidesznek joga van védekezni. Utána jön a szavazás a hozzávetőleg 260 főből álló Politikai Gyűlésben, a jelenlévők egyszerű többsége elegendő a határozathoz. Egyelőre Orbán nem nyilatkozott a kizárás ügyében. Viszont visszautasította a bírálatokat a kampány kapcsán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.