2019. március 1., péntek

KÉT ÉVE ÉPÜL A KÜLFÖLDI HABONY-BIRODALOM, ÉS HOL VAN MÉG A VÉGE

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2019.02.28.


2017 áprilisában szlovén újságírók arra lettek figyelmesek, hogy az egyik médiacég környékén felbukkant egy Habony Árpád nevű magyar férfi. Addig nem hallottak róla, így magyar kollégáikhoz fordultak segítségért. Nekik pedig volt mit mesélniük. Azóta már tudjuk, hogy akkor kezdődött el az Orbán Viktorhoz és Fideszhez közel álló média terjeszkedése a volt jugoszláv utódállamokban. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket.


Baráti kapcsolatok

Ahogy az a szlovén cégadatokból kiderült, két évvel ezelőtt 800 ezer eurós tőkeemelés történt a helyi Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű cégnél, és ezzel egy időben 15-15 százalékos részesedést szerzett a Modern Media Group Zrt. (MMG), a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft.

A tulajdonosi viszonyok bonyolultak, akkor az MMG két tulajdonosa Habony, illetve Orbán korábbi tanácsadója, Győri Tibor volt, a Ripost pedig Schatz Péternek, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatójának érdekeltségébe tartozott. Ám az ősszel a kormánypárti mamutmédia létrehozásakor mindkét vállalkozás a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány birtokába került. A Ridikül ügyvezetője Halkó Gabriella, a TV2 gazdasági- és stratégiai igazgatója, tulajdonosa pedig a Blázy Andrásérdekeltségébe tartozó Apropó Média Kft.

A három cég furfangosan került ki egy szabályt: ha valaki 20 százalékos vagy annál nagyobb részesedést szerez egy szlovén cégben, akkor engedélyt kell érni a minisztériumtól. Így viszont, hogy ugyanannak az érdekeltségi körnek a tagjai egyenként vásárolták be magukat, nem kellett engedély az akcióhoz.

A Nova24TV a Slovenska Demokrata Stranka (SDS) nevű konzervatív párt legfontosabb médiuma, amelynek célja, hogy „valós képet” mutasson a Szlovéniát érintő eseményről. A 24.hu-nak akkor arról beszéltek forrásaink, hogy a tévécsatorna műsorai tele vannak propagandával, a talkshow-kban pedig sokszor az SDS vezető politikusai szerepelnek. Az SDS elnöke, Janez Janša baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral.

Június közepén újabb ügyletre került sor: a Ripost Kft., amely a magyar Ripost bulvárlapot adja ki, többségi tulajdont szerzett a Demokracija konzervatív hetilapot kiadó Nova Obzorja d.o.o. nevű cégben. A Nova Obzorja 2018 elején elindította a Skandal24 című bulvár hetilapot, illetve a magyar Ripost mintájára készült Ripost News-t, amelyekben az SDS-párti üzeneteket keverik a celebhírekkel, és a cikkek a szerzők neve nélkül jelennek meg. Egy szlovén lap pedig azt is észrevette, hogy egy tucatnyi, egyszerre elindult régiós hírportál tulajdonosai is jó SDS-es kapcsolatokkal rendelkeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.