2019. március 7., csütörtök

NÉHA MÁR BŰNTUDATOM VAN, MERT EGYEDÜL NEVELEM A GYEREKEM

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2019.03.07.


"Az orvosok azt mondták, hogy nem lehet kisbabám, a próbálkozások ellenére nem is estem teherbe egyik komoly kapcsolatomban sem. Aztán kialakult egy futó viszonyom, és mégis terhes lettem. Három héttel később megismertem egy másik férfit, akivel viszont együtt képzeltük el az életünket, azt mondta, nem számít, hogy nem ő a vér szerinti apa, együtt fogjuk felnevelni a kisfiamat, és lesz majd közös gyerekünk is. Néhány héttel a szülés előtt mégis elment. A most kilenc hónapos kisfiam biológia apja sem hajlandó tudomást venni rólunk, amikor megkerestem, még az ismerősei közül is törölt, és letiltott mindenhonnan." – meséli Éva.

"16 évesen, életem első nagy szerelmétől teherbe esetem, nyilván nem így terveztük. Eleinte mindenben támogatott, de már a terhesség alatt szakított velem. Bár akkor még kibékültünk, amikor a lányom egy hónapos volt, végleg elhagyott. Egyetlen egyszer jött el meglátogatni, a lányom jövőre érettségizik, de azóta sem látta" – osztotta meg a történetét Sára.

"A házasságomban nem sikerült teherbe esnem, utána egy másik férfival viszont elég hamar összejött a baba. Ő kezdetben azt mondta, nagy családot szeretne, de a terhességem negyedik hónapjában teljesen eltűnt, még a telefont se vette fel többé. A szülésre, ami egy SOS-császár volt a nyolcadik hónapban, bejött a kórházba, az elmúlt tíz hónapban azonban nem kereste velünk a kapcsolatot. Az a szerencsém, hogy az édesanyám eltart minket, a gyed ugyanis egy az egyben elmegy a rezsire és a lakáshitelre."– mondja Kata (a keresztneveket mindhárom esetben megváltoztattuk).

Anna, Sára és Kata egyaránt egyedüli neveli gyermekét, amivel egy korántsem elhanyagolható társadalmi csoporthoz tartoznak. Ma Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család él, és körülbelül félmillió gyereket egy szülő nevel, mondja az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Anna. (A KSH legutóbbi témába vágó kutatása alapján 503 ezer egyszülős családot tartanak számon az országban, ebbe azonban a szüleikkel együtt élő, de már nagykorú emberek is beletartoznak.) Az egyedülálló szülők fele szegénységben vagy mélyszegénységben él, tudtuk meg Nagy Annától, az egyszülős családok magasan felülreprezentáltak a szegények körében, az anyagi ellehetetlenülés és a társadalmi kirekesztettség egyaránt fokozottan fenyegeti őket.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy

ők a leginkább védelemre szoruló családok, a kormány nagyszabású családvédelmi programja azonban nem rájuk fókuszál.

Annak célja ugyanis elsősorban a hagyományos modell szerinti nagycsaládok támogatása és a gyermekvállalási kedv ösztönzése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.