2019. április 1., hétfő

ÁLMAGYAROK A HATÁRSZÉLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.04.01.


Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek.

A Szabolcs megyei Kispaládon 2013-ban még 605-en laktak, 2017-re azonban ez a szám több mint duplájára, 1347-re nőtt. Idén ismét csökkent a lélekszám, és váratlanul 303-mal lettek kevesebben a kispaládiak: 2019 elején már „csak” 1044 fős volt a kis határszéli falu lélekszáma. A helyiek szerint nyilvánvaló a „hullámzó” lakosságszám oka: a választások előtt nagy létszámban települtek be a faluba magyar állampolgársághoz jutott ukránok, akiket elsősorban a magyar nyugdíj és az ingyenes egészségügyi ellátás vonzott. Nem mellékesen „hálából” részt vettek a parlamenti voksoláson, nem kérdés, zömmel melyik pártra szavazva. 

Csakhogy Kispalád esetében - ahol akadt ház, amelyikbe 200 „idegen is be volt jelentve” - feljelentés is született: Helmeczy László ügyvéd, a DK képviselőjelöltje elégelte meg az állampolgárság-bizniszt, s fordult tavaly Polt Péter legfőbb ügyészhez költségvetési csalás bűntettének, választás rendje elleni bűntettnek és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt. 

Később mások is feljelentést tettek hasonló ügyben. Azt ugyan nem tudja, mi lett a feljelentése eredménye – mondta Helmeczy László a Népszavának - őt ugyanis nem tájékoztatták erről, de vélhetően a lefolytatott eljárás után megtörténtek a kényszerkijelentések. A rendőrség lapunknak nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal pedig úgy reagált, hogy illetékességi területén nincs olyan ingatlan, amelyben a megjelölt mértékben – vagyis kétszázas nagyságrendben lennének polgárok bejelentve – kivéve, ahol az ingatlan rendeltetése indokolja a bejelentkezők magas számát. 

Elképzelhető persze, hogy háromszáz ember „önszántából” úgy gondolta, hirtelen továbbáll a faluból, miként megtörténhetett az is, hogy már okosabban és átgondoltabban, a környező falvakba szétszóródva jelentkeztek be lakosnak. Ezt mindenesetre nem egyszerű ellenőrizni. Sértő-Radics István Uszka független polgármestere elmondta: a tavaly életbe lépett új adatvédelmi törvény alapján ő maga bele sem nézhet a népesség-nyilvántartásba, s a jegyző is csak indokolt esetben kérhet le szenzitív adatokat. Így csak egy számadatot tud – ez a belügyi nyilvántartásból egyébként bárki számára elérhető – miszerint az átlagban 500-550 körüli lakosságszámuk nagyjából ötven olyan fővel gyarapodott, akiket amúgy nem nagyon ismernek, s csak hébe-hóba látnak. - Két asszonyra a múltkor ráköszöntem, mondtam csókolom, hát maguk kicsodák, még nem találkoztunk, talán bemutatkoznék, én vagyok a polgármester – mesélte, hozzátéve, hogy ennél többet nemigen tehet. Ha valaki szabályos magyar papírokkal rendelkezik és bejelentkezik az úgynevezett „rokonokhoz”, a falu jegyzője nem ellenőrizheti a családi kötelékeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.