2019. április 18., csütörtök

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.04.18.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Hajózni muszáj

A Balaton lassan már nem az országé, mondta Siófok független polgármestere a hirklikk.hu-nak, más ellenzéki orgánumok pedig úgy idézgetik ezt a kijelentést, mintha a polgármester a bölcsek kövét találta volna meg. Noha könnyen belátható, hogy Magyarország nem birtokos, hanem birtok, ergo nem tulajdona van, hanem tulajdonosa. Utóbbi nyilvánvalóan a magyarok vezetője, övé az ország, övé a Balaton is, azt csinál vele, amit akar.

Szerencsére a Balatonban lát fantáziát, így aztán nem ajánlja fel nagy keleti mesterének és példaképének, nem is porciózza szét a kliensei között, hanem nagyobbrészt magának tartja meg. Avatárái vagy ha úgy tetszik, arkangyalai (Lőrinc arkangyal, István arkangyal) kezelésébe adja, persze a hulladékból meg a morzsákból jut a baromfinak, a disznóknak, de a legyeknek és az egereknek is. Vidéki ember, tudja, hogy megy ez.

Bojár Gábor: Az én Európám

Kovács Zoltán: Homousion, homoiusion

Gábor György: Szekularizálódó vallás, szakralizálódó politika

Az 1970-es évek legelterjedtebb vallásszociológiai elmélete szerint – amely a neves amerikai vallásszociológus, Peter L. Berger munkásságához kötődött – legfőképp a tudományos és gazdasági élet megkövetelte racionális gondolkodás következményeként a vallás fokozatosan elveszíti a társadalomban betöltött szerepét. A mindenre kiható társadalmi mozgás, vagyis a szekularizáció Berger szerint az elvilágiasodás visszafordíthatatlan tendenciáit hozza létre: az egyházak befolyása és szerepe elsősorban a politikában és az oktatásban látványosan csökken; a társadalom, a tudomány és a kultúra intézményei fokozatosan kikerülnek a vallási institúció fennhatósága alól; a művészet és a tudomány autonómmá válik, s a világ egészét értelmezni kívánó transzcendens igényű magyarázatok elveszítik súlyukat és jelentőségüket.

Bárd Károly: Akihez semmi közünk
Fritz Bauer (1903–1968)

Késtem egy évet. Írásom főszereplőjét, Fritz Bauert, Hessen állam egykori főügyészét, a frankfurti Auschwitz-per fővádlóját, akinek felmérhetetlen érdemei közé tartozik Eichmann kézre kerítése, a Hitlerrel szembeni német ellenállás jogi rehabilitációja és emellett a német büntető igazságszolgáltatás reformja, halálának ötvenedik évfordulóján illett volna méltatni.

Balázs Gábor: Választások Izraelben

Losoncz Miklós: Brexit: meddig tart a türelem?

Nagyfokú empátiáról és felelősségérzetről téve tanúbizonyságot április 10-i rendkívüli ülésén az Európai Tanács teljesítette Theresa May brit miniszterelnök kérését, és meghosszabbította a kilépési tárgyalások határidejét. A kilépési folyamat lezárása továbbra is a brit alsóházon múlik. Az újabb halasztásnak akkor van értelme, ha a parlamenti képviselők hajlandók kompromisszumos megoldás elfogadására. Minél tovább húzódik a kilépés, annál több kár éri a brit üzleti szférát és a háztartásokat.

Bárány Tibor: Amit láttál, amit hallottál
Márton László hatvanéves

Mák Szilvia: Ünnepelni? Ugyan!

V I S S Z H A N G

Briglevics Tamás–Horváth Gábor: Állandó jó szerencse?

Dr. Szűcs R. Gábor: Néhány kiegészítés

Lantai András: Náci pózban

Haskó László: Fejjel a falnak

KZ: Helyesbítés

P Á R A T L A N

-átkai: IRMA TUDJA

feribácsi: MENNYI AZ ANNYI?

imsz: BEHÓDOLÁS

-hg-: FIZETTE
-hágé-: SEPRŰ

fkd: IDŐÉRZÉK

K. Zs. K.: ELBAZÁROSODIK

(bodansky): ANGYALI ÜDVÖZLET

Lázár György: TÚLTARTÓZKODÓK

Róna György: REPÜLTEK

-y -n: SPORTPARADOXONOK

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.