2019. április 18., csütörtök

EGY ÉV ALATT 14 HELYET ESETT MAGYARORSZÁG A SAJTÓSZABADSÁG-RANGLISTÁN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.04.18.


Tovább romlott a magyar sajtószabadság helyzete a Riporterek Határok Nélkül (RSF) friss jelentése szerint. A nemzetközi újságíró-szervezet szerint ezzel hazánk a „problémás országok” közé került olyan országok társaságában, mint Sierra Leone (86.) , Peru (85.), Izrael (88.), Bissau-Guinea (89.) és Szerbia (90).

A jelentés kiemeli, 2018-ban a magyar média tulajdonjogai tovább koncentrálódtak az Orbán Viktorhoz köthető üzletemberek kezében.

A legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többiek függetlenségét folyamatosan veszélyezteti a kormányhoz közelálló oligarchák jelenléte a vezetőségben, a részvényesek között vagy éppen a pénzügyi intézményekben, melyek finanszírozzák őket” – írja a Riporterek Határok nélkül.

Megjelenik a jelentésben a tavalyi év talán legfontosabb kormánypárti médiapiaci lépése is, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozása is, amelyhez ötszáz sajtótermék csatlakozott. A KESMA létrejöttekor az RSF már megkongatta a vészharangot, a szervezet szerint ugyanis ez fenyegetést jelent a magyarországi médiapluralizmusra nézve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.