2019. április 23., kedd

VÉSZESEN ÜRÜLNEK KI A RENDELŐK, KÓRHÁZAK, NYUGATRA MENNEK AZ ORVOSOK ÉS A NŐVÉREK

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2019.04.23.


Szlovéniában az ország két százaléka maradhat ellátatlanul, ha egy északnyugati körzetben végleg felmondanak a háziorvosok. Romániából már hosszú évek óta menekülnek a doktorok, a felük már „le is lépett”. Bulgáriában hasonló a helyzet, tehát nemcsak Magyarországot sújtja az orvosok és nővérek elvándorlása. Ám van egy fejlett állam Európában, ahonnan szintén külföldre mennek a szakemberek, méghozzá Németország.

Tudta-e, hogy a Németországba és Norvégiába érkező orvosok 9-9 százaléka magyar diplomával rendelkezik? És hogy ezzel mindkét országban a negyedik helyet foglaljuk el mint „orvosexportőrök”? Ez persze csak az EU-n és az Európai Szabadkereskedelmi Térségen belüli mozgásokat regisztráló statisztikák alapján állítható, azaz például a Szíriában végzett orvosokra nem terjedt ki az adatgyűjtés.

Az adatok szerint 2017-2018-ban 504 magyar orvosi diplomás ment az Európai Gazdasági Térség más országaiba, közülük 230-an Norvégiába, 88-an Svédországba, 83-an pedig az Egyesült Királyságba.

Ugyanakkor Ausztriában 11 százalékkal a második helyen állunk, ha az odaérkezőket tekintjük, ahogyan Szlovákiában is „ezüstérmesek” a magyar orvosi diplomával letelepülők. Ám hangsúlyoznunk kell azt is: a diplomák kiállítási helyéről gyűjt adatokat az EU, nem az orvosok nemzetiségéről.

Szlovákiában az érkezők 93 százaléka cseh diplomával rendelkezik, és mindössze 4 százalékuk magyar végzettségű, más „nem nagyon jár arrafelé”. Ami a szakdolgozókat illeti, e sorok írója, amikor két éve a Csallóköz „magyar központjában”, Dunaszerdahelyen, a helyi kórházban készített riportot, ott elmondták, hogy régebben a szlovákiai magyar nővérek jártak át Győrbe dolgozni, de az utóbbi időben megfordult az irány, és a magyarországi magyar ápolók járnak át hozzájuk dolgozni.

Hozzánk viszont elsősorban délkeleti szomszédunk diplomájával érkeznek az orvosok. Az ide dolgozni jövők 71 százaléka román, 15 százaléka pedig német diplomát szerzett. (Az utóbbiak körében gyaníthatóan magyarok is lehetnek, akik kint tanultak.) Öt százalékkal a szlovákok állnak a lista harmadik helyén egyébként – tőlük tehát mi is „importálunk” orvosokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.