2019. május 25., szombat

A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A GMO-ELLENESSÉG IS FENYEGETI AZ EMBERISÉG ÉLELEMELLÁTÁSÁT AZ MTA KUTATÓI SZERINT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2019.05.25.

Miközben a Fridays for Future (FFF) magyar tagozata szervezésében több ezer diák és szimpatizáns tüntetett május 24-én országszerte és Budapesten, hogy a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire és az azonnali cselekvés szükségességére fordítsa, a felvonulóktól két saroknyira a magyar növénykutatók krémje is épp ezzel a témával foglalkozott.

Növények, klímaváltozás, agrárium című rendezvényükön az MTA agrártudományok osztályának kutatói azokat a tudományos eszközöket vették sorra, amelyekkel például
- gyorsan és hatékonyan növelhető a gabonák és takarmánynövények terméshozama,
- jelentősen javítható a világ lakosságának élelmezésében kulcsszerepet játszó növények 
környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége
- és a fás szárú növények szén-dioxid-megkötő képessége.

Mindegy, hogy a jelenlegi éghajlati viszonyokat klímaváltozásként vagy periodikusan ismétlődő, elkerülhetetlen rendszerként értelmezzük-e, mert a következményeit így is, úgy is viselnünk kell – mondta Németh Tamás akadémikus, az MTA Agrártudományok Osztályának elnöke. Ezeket a következményeket ráadásul az emberek egyre növekvő tömegének kell elviselnie. Miközben Afrika népessége évente 100 millióval nő, a problémát tovább tetézi, hogy 2025-re várhatóan 60 olyan gigapolisz lesz a bolygón, amelynek a lakossága meghaladja majd a 10 milliót. A termőterületek arányának a csökkenésére, az ivóvíz-gazdálkodás válságára és a klímaváltozás hatásainak az ellensúlyozására egyaránt a biotechnológia, a növénynemesítés és a vízgazdálkodás forradalmasítása jelentheti a megoldást. 

Mit adhatnak nekünk a növények? Mindent...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.