2019. május 7., kedd

A LEGFONTOSABB, HOGY JÖVŐT TEREMTSÜNK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.05.07.


Interjút adott a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség új elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy az egészségügyi intézményeknek több forrásra van szüksége.

"A mostani konstrukció alapjait évekkel ezelőtt alkották meg. A legnagyobb probléma az ágazatban a központi költségvetési szervezetekre vonatkozó szabályok szerinti, bázisszemléletű tervezés, gazdálkodás, valamint a teljesítményelvű finanszírozás összeférhetetlensége."

Ficzere szerint erre az lenne a megoldás, hogy a betegellátást valós költségek alapján finanszírozzák.

"Összességében kevés az összeg, amely az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll (…) az utóbbi években elmaradt az értékkövetés, így az orvostudomány és a technika robbanásszerű fejlődésének köszönhető, új, korszerű eljárások finanszírozásba történő beépítése",

továbbá meg kellene jelennie a teljes béremelésnek, és ami nagyon fontos, az amortizációnak is.

Hozzátette: bár a Kórházszövetség támogatja az Állami Számvevőszék által folytatott vizsgálatokat, amelyben azt nézik meg, hogy a kórházak pénzügyi szempontból jól működnek-e, de Ficzere Andrea azt mondja, hogy az eredmények interpretálásakor a szakmai, betegellátási szempontokat is figyelembe kellene venni.

"A pályázati forrásokból beszerzett, korszerű orvostechnikai gépeket üzemeltetni is kell, de erre már nem terjed ki a finanszírozás, vagyis a működtetés és a javítás költségét a kórházaknak kell kigazdálkodniuk."

Problémát jelent a teljesítményvolumen-korlát is, ami azt jelenti, hogy

"Minden hazai fekvőbeteg-ellátó intézménynek van egy kosara, ebből kell a kórházaknak gazdálkodniuk. Egy népszerű, magas színvonalon dolgozó, sokszakmás intézményt sokkal több beteg keres fel, mint ahányra finanszírozást kap, és ez természetesen hozzájárul a kórházi adósság létrejöttéhez"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.