2019. május 13., hétfő

DEMOKRÁCIÁRÓL NEM LESZ SZÓ TRUMP ÉS ORBÁN KÖZÖTT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.03.12.


Az amerikai elnök is szívesen építene olyan médiabirodalmat, mint amilyen Orbánnak van - mondja Christopher Maroshegyi a miniszterelnök fehér házi vizitje előtt.

Csernyánszky Judit interjúja.

Madleine Albright volt amerikai külügyminiszter tanácsadója a magyar származású, de Amerikában született Christopher Maroshegyi akit Orbán Viktor hétfői, fehér házi vizitjéhez időzítve arról kérdeztem, miért hívta mg Trump elnök a magyar kormányfőt?

A Közép-Európával és a V4-kkel való kapcsolat újraépítését akarja ezzel demonstrálni Trump - mondja Christopher Maroshegyi. Illetve az erősödő orosz és kínai kapcsolatokat ellensúlyozni. Energiaügyekről és a kíberbiztonságról lesz szó, ahogy ugyebár a fehér ház közleménye is fogalmazott. Utóbbi kódolva annyit jelent, mint a Huawei magyarországi terjeszkedésének a megakadályozását fogja kérni Trump, s úgy tudni, hogy ez lesz a legfontosabb téma, illetve a nemrég megkötött védelmi együttműködési megállapodás részleteinek tárgyalása

Esetleg tudni már, hogy milyen üzletet fognak nyélbe ütni?

Azt hallani, hogy a vadászgép-vásárlásról lehet szó, de ennek részleteiről mi sem tudunk még.

A NATO és a nemrég aláírt védelmi együttműködési megállapodás lehet az egyetlen olyan téma, amelyben egészen biztosan teljes egyetértés lesz köztük.

Valóban, Trump hangsúlyozni fogja, Magyarország a NATO szoros szövetségese. Igen, ezek szép hangzatos szavak, de azért ha a realitásokat nézzük, akkor felmerül a kérdés, mennyire erős. Hisz az oroszokkal való szoros barátság egyáltalán nem vet jó fényt a magyar-NATO kapcsolatokra.


Nos, kényes kérdés, mert nem tudjuk, Trumpnak valójában milyen is a kapcsolata az oroszokkal. Mindenesetre mit gondol, ez egy barátságos megbeszélés lesz, vagy inkább vitázni fognak?

Szerintem ez inkább barátságos beszélgetés lesz. Orbán az első volt az európai vezetők közül, aki gratulált Trumpnak a választási győzelméhez, és ezt Trump számon tartja, ez fontos neki. Szóval még az orosz nézeteltérés ellenére is közös nyelvet fognak beszélni.

A cseppfolyós gázügyletet régóta szorgalmazza az amerikai fél.

Valóban, ez egy beragadt pontja a kétoldalú kapcsolatoknak régóta. Beszéltem magyar felekkel is erről, akik nyitottak, elviekben nincsenek elenne az amerikai LNG-vásárlásnak, de ennek egyelőre infrastrukturális hiányosságai vannak. Meglennék lepve, ha bármilyen bejelentést tennének energiaügyben, hisz az drága Magyarországnak. Az viszont jó pont lesz, hogy a szovjet, elavult katonai készlet lecserélése folyamatban van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.