2019. május 13., hétfő

„GYALÁZAT, GYALÁZAT, GYALÁZAT” – ÖSSZEOMLÁS HATÁRÁN AZ EGÉSZSÉGÜGY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.12.


Három szóval jellemezhető a magyar egészségügy mostani helyzete: „Gyalázat, gyalázat, gyalázat”. Az ágazat az összeomlás szélén áll, ezért az MSZP-Párbeszéd szövetség azonnali lépéseket sürget – mondta Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közös sajtótájékoztatón vasárnap.

Elmondták: az Ápolók világnapját ünnepeljük ma, de sajnos nincs ok semmilyen ünneplésre. Ezért még ma határozati javaslatot nyújtanak be a Parlamentnek, melyben azonnali 50 %-os béremelést követelnek az egészségügyi szakdolgozóknak.

Követelik, hogy minden szakdolgozóra terjesszék ki a bértáblát: nemcsak az ápolókra, de a műszakiakra, konyhásokra, műtősökre és mindenkire, aki az egészségügyben dolgozik. A bérpótlékokat fizessék ki, vezessék be a sürgősségi pótlékot, és a „valós, nem kamu” szakszervezetekkel dolgozzon ki a kormány olyan életpálya-modellt, ami nemcsak itthon tartja ápolókat, de haza is hozza a külföldre menekülteket.

Szabó elmondta: 50 000 ápoló dolgozik ma Magyarországon, de a minimumellátáshoz még legalább 25.000-re lenne szükség. Sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan elkezdik a pályát, és hiába indított a kormány néhány éve képzési programot, ezeket az iskolákat megszállják a külföldi munkaközvetítők és már az első évben elszerződtetik külföldre a pályakezdőket. Így aztán a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből valójában külföldi egészségügyi munkaerő­-képzést folytat.

A „katasztrofális helyzet” az alapellátásban is megmutatkozik, hiszen a háziorvosi praxisokban az ápolók több mint 60%-a még a bérminimumot sem keresi meg: kevesebb mint bruttó 180 000 forintot visz haza. S míg Balogh Zoltán korábbi és Kásler Miklós jelenlegi miniszter 50-60% béremelésről beszélt, valójában csak 8-10%-os emelés történt, és ez után is csak legfeljebb havi 2000 forinttal kaptak többet az ápolók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése