2019. május 6., hétfő

ITT EGYELŐRE CSAK A KORRUPCIÓ TARTJA ÖSSZE A RENDSZERT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.05.


A lehető legjobbkor érkezett Budapestre Matteo Salvini, az olasz populizmus megtestesült jelképe, mivel rögtön le is lehetett ellenőrizni mindazt, amit Andrew Arató politológus mondott a CEU-ról a populizmus természetéről. Csernyánszky Judit interjúja.

Hetes Stúdió-részlet (19.05.04. Andrew Arató-interjú)


A téma, amikor most szeretnék beszélni, nem teljesen irreleváns itt Budapesten – kezdte előadását a CEU-n Andrew Arató, aki Budapesten született Arató András Istvánként, de akinek élete leginkább New Yorkhoz kötődik. Ott tanult és most is ott tanít a New School magánegyetemen a politológia- és társadalomtudományi karon. Egy-egy magyar mondat, amit bele-beleszőtt az előadásába azonban sejtette, magyarul is kiválóan beszél. Ráadásul gyakorlatilag mindig a Fidesztől indult ki, és oda is tért vissza gondolatainak zöme. Előadásának címe pedig a populizmus három fázisa: a mozgalom, kormányzás és a rezsim. Mindenekelőtt azonban a populizmus és a demokrácia viszonyát kívánta tisztázni.

Összeegyeztethetőek?

Igen, a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Ám az többnyire átalakul személyközpontúvá, s akkor a populizmus át is fordul autokráciába. Magától értetődően ekkor már nincs köze a demokráciához. A Fidesz - hatalomra kerülése előtt - természetesen nem volt populista, noha már akkor voltak erre utaló jelek – folytatta Arató professzor a populizmus természetének részleteibe merülve. De ugyebár már a populizmus születése maga is egy abszurditás.

A civil társadalom újraépítése –a 80-as évek végéről beszélünk – természetszerűleg maga szüli a pluralizmust, és ami természetszerűleg életrehívja a legkülönfélébb mozgalmakat, amelyek között ott találjuk a populizmust is. De említhetjük a zöldeket is akár. A következő fázis, hogy miként lesz belőlük párt – ami azzal a veszéllyel jár, hogy elveszíti mozgalombeli sokszínűségét, és a ki-bejárhatóságot, a vélemények parttalan ütköztetését. A Fidesz populista jellege akkor formálódott, amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy a haza nem lehet ellenzékben. Merthogy ellenzékben egy párt nem követelheti, hogy az egész nemzettel beazonosítsák. Csak kormány képviselhet egy egész nációt. Amit aztán hatalomra kerülve meg is hirdettek. Populista kormányt megszavazni azt is jelenti, hogy egyszemélyi végrehajtót is választhatsz
.

Látja, sokunk arcára kiül a csodálkozás, hogy lehet egyszerre egyszemélyi vezetés és parlamenti működés is. Mire egyszerű a válasza:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.