2019. május 6., hétfő

ORBÁN ILLIBERALIZMUSA A KÖZÉPKORI HATALOM KORSZERŰ VÁLTOZATA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.06.


Le Monde 

Merine Le Pen kijelentette, hogy annál jobb, ha Orbán Viktor valóban közeledik az ő euroszkeptikus frakciójukhoz. De a magyar kormányfőtől függ, hogy marad-e egy olyan pártcsaládban, amely ellene szavaz, vagy inkább olyan irányzatok felé orientálódik, mint a francia Nemzeti Gyűlést is tömörítő Nemzetek és Szabadság Európája-frakció. A francia politikus azután beszélt, hogy Brüsszelben részt vett a szélsőséges, idegengyűlölő flamand párt, a Vlaams Belang választási rendezvényén. Jelenléte arra utalt, hogy valóban létrejöhet Strasbourgban a nacionalista erők szupercsapata. De azért a körvonalak továbbra is eléggé bizonytalanok, mert lehetséges, hogy a múlt csütörtöki Orbán-Salvini-találkozó a szélsőjobb és az Európai Néppárt közeledését vetíti előre. A Fidesz tagsága fel van függesztve, ez azonban nem akadályozza meg a magyar politikust abban, hogy egyre több, provokációnak tűnő dolgot csináljon. Le Pen mindenesetre örül, hogy saját pártcsaládja a centrifugális erő szerepét tölti be Strasbourgban, kihasználva a Néppárt, illetve a PiS-t, valamint a brit konzervatívokat magába foglaló frakció megosztottságát. Ugyanakkor közölte, hogy Salvini mindenképpen mellette marad, bárhogy is határozzon az EPP, mert az olasz vezető szavatartó. Azon felül ők ketten barátok.

Az osztrák Izraelita Kultuszközösség vezetője arra figyelmeztetett Mauthausenben, a láger felszabadulásának évfordulóján, hogy Magyarországon a miniszterelnök, Lengyelországban a kormánypárt, Ausztriában pedig az FPÖ vezetői terjesztenek összeesküvés elméleteket a zsidókról. Vagyis politikai fegyverként használják az antiszemitizmust. Márpedig éppen a zsidóellenesség vezetett a koncentrációs táborokhoz. Oskar Deutsch rámutatott, hogy a holokauszt azért vált lehetségessé, mert emberek értéktelenné nyilvánítottak más embereket. Gyűlöletet vetettek, előítéleteket hangoztattak. Úgy fogalmazott, hogy beszélni kell a mai dolgainkról is. A populisták nem gyilkosok, de építenek az antiszemitizmusra. És nem érnek semmit sem a vörös vonalak, ha azokat folyton átlépik, éspedig minden következmény nélkül. Lásd a Szabadságpárt vezérét, aki a minap már lakosságcseréről beszélt, vagyis ott tart, mint az egykori nácik. A kemény bírálatot a helyszínen hallgatta végig Kurz kancellár. Az FPÖ-t ezúttal sem hívták meg az eseményre. 

A lap másik kommentárja szerint az osztrák kancellár ugyan a minap a CSU elnökével egyetemben azt mondta, hogy elképzelhetetlennek tartja az együttműködést olyan jobboldali pártokkal, mint az AfD vagy Le Pen Nemzeti Gyűlése, mert azok ki akarnak lépni az EU-ból, és egy ilyen összefogás az unió végét jelentené. Ám – mint a kommentár megállapítja - éppen a szélsőjobb szövetségét igyekszik tető alá hozni az európai választás előtt a koalíciós partner Szabadságpárt elnöke, aki EP-listavezetője társaságában pontosan ilyen céllal utazik ma Budapestre. Salvini a múlt csütörtökön szintén emiatt járt Orbán Viktornál. Aki járatos a történelemben, annak a Mussolini, Horthy és Dollfuß-féle fasiszta-tekintélyuralmi rendszerek rövid lélegzetű paktumja jut eszébe, amikor Salvini, Orbán és Strache próbálkozásáról hall. Itt napjainkban három olyan államról van szó, amelyet összeköt az ideológiai alap és a tekintélyelvű rendszer. Azt mutatja, hogy olyan erők működnek ismét a földrészen, amelyek közös zászló alá akarják vonni a szélsőjobbos, nacionalista, demokráciaellenes irányzatokat. Hogy az ilyesmi hová vezet, az megtalálható a történelemkönyvekben. Ám sok ember az istenért sem akar okulni. Ismét csak az árokba igyekszik vezetni az autót. Ez persze nem csupán az EU halálát jelentené, vége volna az olyan konzervatívoknak is, mint Kurz. Amúgy Salvini, Orbán, Strache és az AfD igencsak jóban van Putyinnal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.