2019. május 29., szerda

KERESZTÉNY ALAPOKON VÁLASZTÁST NYERNI EURÓPÁBAN TÖBBÉ NEM LEHET?

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.05.29.


Orbán Viktor Magyarországon megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott az EP-választáson. Minden megyében, minden fővárosi kerületben fölényesen győzött. Az ország narancssárga. Ezen nem érdemes vitatkozni. Azt viszont érdemes megnézni, hogy a miniszterelnök elérte-e kitűzött céljait, amiket tusványosi beszédében fogalmazott meg. Ugyanis az ottani szónoklatával indult a Fidesz kampánya, amiben Orbán Viktor azt is megjelölte, hogy kik az ellenfelek, pontosan kiket kell legyőzni, és milyen eredménnyel lenne elégedett.

A miniszterelnök szerint ez a választás most először nem belpolitikai ügyek és vitákról szólt, hanem egy összeurópai, közös ügy mentén csaptak össze az által liberális demokratákra és keresztény demokratákra osztott erők.

„Mi jövünk. Jönnek a ’90-esek a ’68-asok helyett.”...

...Ha a ’68-as elit megy, akkor már csak egyetlen egy kérdésre kell válaszolnunk, hogy ki jön? És erre azt a szerény választ kell adni, hogy mi jövünk. Higgadtan, nyugodtan, visszafogottan azt kell mondanunk, hogy jönnek a ’90-esek a ’68-asok helyett.”

A miniszterelnök Erdélyben megfogalmazott céljai nem belföldi célok voltak. Olyannyira nem, hogy beszédében meg sem említette hazai politikai ellenfeleit, kizárólag az európai liberális elit leváltásáról beszélt. Ez nem jött össze. Ugyan Franciaországban, Olaszországban vagy Lengyelországban a Fidesz szövetségesei nyertek, de a legtöbb szavazatot begyűjtő Európai Néppárt nem a szélsőjobbal készül megállapodni, hanem a balodali és a liberális erőkkel. Ahogy Magyari Péter írta, faramuci helyzet állt elő:

A liberálisok annak köszönhetően juthatnak megkerülhetetlen pozícióba az EU-ban, hogy a brüsszelező euronacionalisták megerősödtek, és így a centrumban a liberálisok nélkül már nincs többség. A jobbszél relatív erősödése így végső soron a liberális befolyást növelte.

A kitűzött célt, a liberális demokrácia és az európai mainstream leváltását Orbánéknak nem sikerült elérni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.