2019. május 29., szerda

LEX LESZ, LEX NEM LESZ

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.05.29.


...A Fidesz-kétharmad számára az elsődleges cél kezdetektől nem a jogállam erősítése, hanem saját hatalmának bebetonozása, és az ezeket támogatók előjogainak biztosítása volt. Nem feledkeztek meg persze a NER ellenzőiről sem. Nekik olyan jogi környezetet formáltak apránként, hogy a ketrecbe zárt csahos kutya nagyobb szabadságot és mozgásteret tudhat ma magáénak, mint Orbán ellenzéke. Még akkor is, ha a látszat szerint ott lehetnek bárhol, ahonnan ki nem dobják őket. Elmondhatják a véleményüket is, a Fidesz média túlsúlya miatt úgysem hallják. Szavazhatnak a Parlamentben is: kit érdekel?

Kezdődött az Alkotmánnyal, amit, ugye, felhatalmazás híján eszük ágában sem volt megváltoztatni. Nem hazudtak. Nem megváltoztatták, újat írtak. Pontosabban a nagy alkotmányjogász és jogtudor, Szájer József pötyögte iPadbe egy Brüsszel-Budapest közötti, immár legendává magasztosult vasúti zakatolás során. Aztán megszületett a remekbe szabott győztes-kompenzációs választási törvény is, amely Áder János keze munkáját dicséri. Lényegében változtatás nélkül mentek át ezek az országgyűlésen. Az ugyanis, hogy mit hablatyol össze az ellenzék, a kétharmadot nemhogy nem érdekelte, nem is zavarta.

Kisvártatva elkezdtek „spontán” megszületni az egyéni képviselői indítványok. A Lex Balsai, a “semmisségi törvény”, amely lehetőséget adott, hogy bizonyos 2006-os tömegoszlatással kapcsolatos ítéleteket semmissé nyilvánítsanak, felülbírálva a független bíróságok ítéleteit. A szélső jobb puccsistáinak jutalma a szabadság és a kártérítés, Balsai jutalma pedig a jól fizető alkotmánybírósági talár volt.

Balla Mihály képviselőnek az jutott egyszer csak hirtelen az eszébe, hogy a miniszterelnök felmentést adhatna a 70 éves felső korhatár alól, ha a kinevezés a külszolgálathoz kapcsolódó képviselet-vezetői megbízásához szükséges”. Szapári, muraszombati és szécsiszigeti gróf Szapáry György Béla Mária József István közgazdász aztán ennek a Lex Szapárynak az alapján lett washingtoni nagykövet – 72 éves korában, bár tagadták, hogy a módosítás miatta történt volna.

Ma már gyakorlatilag nem is fordul elő, hogy valamilyen tervezet bejárja a jogszabályban előírt államigazgatási egyeztetés útvesztőit. Nem is tudom, hogy egyáltalán létezik-e még ez az intézmény. Minden esetre roppant terhes az ilyesmi egy diktatúrában. Nem véletlen, hogy a bülbül szavú Kövér László, fiatal demokrata, a kádári diktatúra hajdani liberális ellenzéke, máig Fideszes házelnök szerint ideje volt már lazítani egy kissé a szigoron. “Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak” – mondta 2013. szeptemberében. Szavai szerint ez egyfajta “rendeleti kormányzás” lenne, a “rendeleti kormányzás rossz íze” nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.