2019. május 29., szerda

VÉGE, A FIDESZES MÉDIA HIVATALOSAN IS BIRODALOMMÁ ALAKULT

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.05.29.


Lezárult a Fidesz-közeli médiumok vállalatcsoporttá alakulása, a csoport uralkodó tagja, Mészáros Lőrinc volt érdekeltsége, a Mediaworks közzétette ennek tényét a cégközlönyben.

Május 14-ei hatállyal elismert vállalatcsoport uralkodó tagja lett Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt médiaérdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. – derül ki a cégközlöny május 28-ai számából. A vállalatcsoport alárendelt tagja 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak.

A Mediaworks életében más fontos változások is történtek ezzel egyidejűleg. Tulajdonosa április 30-ai hatállyal közvetlenül a KESMA lett, amely addig az Opus Press Zrt-n keresztül birtokolta. A Mediaworks igazgatóságából kikerült Pintér Andrea, helyét Kálmán Erika vette át. Vélhetően ugyanarról a Kálmán Erikáról van szó, aki volt már ebben a pozícióban: Kálmán Heinrich Pecina bizalmi embereként dolgozott együtt az osztrák üzletemberrel a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél, majd a Mediaworksnél is. A kiadó életében a Népszabadság beszántása előtti időszakban jelent meg közvetlenebbül. Üzleti kapcsolatai Pecinával még szorosabbra fűződtek a lap "felfüggesztése" után, mivel a kiadótól távozó Rónai Balázs vezérigazgató után neki kellett volna tárgyalnia a lap jövőjéről Murányi András főszerkesztővel. Később a kiadót Mészáros Lőrinc cége vásárolta meg, mint az ismert.

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta. Orbán Viktor miniszterelnök mindeközben ellenzéki médiatúlsúlyt és ellenszelet érez.

A cégek februárban tették közzé, hogy uralmi szerződést kötöttek egymással, eddig tartott, amíg a jogi folyamat lezárult, és a Mediaworks közzétételével hivatalosan is vállalatcsoporttá alakultak. A GVH ezt sem vizsgálta, az átalakulás ugyanis „versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” – indokolt a hivatal.

Ez nagyon fontos lépés, eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább, ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása. A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.