2019. május 11., szombat

MÁR VAN SZTÁLINIZMUS UTÁN ORBÁNIZMUS IS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.05.11.



„Orbán teljesen eltávolodott a realitástól, óriásivá vált a beképzeltsége, nagyzási mániája” – ezt mondja Paul Lendvai író, újságíró, politikai elemző, akivel bécsi lakásán készített interjút a hírklik.hu. Lendvai azt is hozzáteszi ehhez, hogy a magyar miniszterelnök ügyesebb, mint Putyin, vagy Lukasenko, mert kitalálta az Orbán-féle demokráciát, a demokratizmus látszatát. Szerinte Magyarországon semmi és senki nem veszélyezteti egyelőre a hatalmát, miközben a külpolitikájában követ el hibákat. A Trumppal való találkozója viszont mindenképpen sikernek lesz beállítva, ugyanakkor az Unióval folytatott vitája előbb-utóbb bajt hoz rá. Itthon, állítja Paul Lendvai, miután semmi nem veszélyezteti a hatalmát, már nem fog tovább menni a nyílt diktatúra irányába.

- Robbantómesternek minősítetted legutóbbi írásodban Orbán Viktort, de vajon nem ő maga az időzített bomba, akit egy robbantómesternek hatástalanítani kellene?

- Ez csak egy hasonlat, és én csak azt akartam megírni, hogy mi a tevékenysége, funkciója, feladata, missziója Orbánnak. Az sokkal érdekesebb ennél, hogy ő maga teszi mindezt, amit látunk, vagy valakinek a megbízásából, hogy esetleg ő lenne Putyin meghosszabbított karja. Azt, hogy ő maga egy bomba, azt én nem tudom, és egyáltalán lehet-e így fogalmazni. A lényeg az, hogy, ahogy a görögök nevezték, megjelent nála a hübrisz, azaz teljesen eltávolodott a realitástól, óriásivá vált a beképzeltsége, nagyzási mániája. Elsősorban azért, mert az úgynevezett pártban, a Fideszben, de az országban is egyszemélyi vezetés van. Arról nem tudok, nem is hallok ilyenről, hogy lennének ma neki olyan tanácsadói, mint valaha, amikor először lett miniszterelnök. Szóval én azt gondolom, hogy minden lépése, ötlete önmagától származik, aminek vannak előnyei, de persze hátrányai is.


- Korábban azt mondtad, írtad róla, hogy Orbán egy kiváló hatalomtechnikus

- Ezt már nem merem mondani, mert már üzenetet is kaptam Magyarországról, hogy ne dicsérjem folyton az Orbánt. Noha az én dicsértem egy mérgezett dicséret, mert mindig megmondtam, megírtam, hogy ki, vagy mi is ő valójában. Most olvasok egy életrajzi könyvet Churchillről, amelyben a szerző leírja, hogyan ment el Mussolinihez, miket mondott Hitlernek. És most én nem akarom őt összehasonlítani Hitlerrel, pusztán azt akarom jelezni, hogy az emberek elismerték azt, hogy valaki tehetséges, nem csupán arra képes, hogy megszerezze a hatalmat, hanem meg is tudja tartani azt. Orbán tehát annyiban ügyes hatalomtechnikus – bizonyos szempontból ügyesebb, mint Putyin, vagy Lukasenko -, hogy kitalálta az Orbán-féle demokráciát. Azt tesz, amit akar, de a látszatot, a demokratikus látszatot fenntartja. Van parlament, abban vannak úgynevezett ellenzéki pártok, van egy-két újság, az internetet nem kontrollálják úgy, mint az említett vezetők, lehet tüntetni, nem verik össze, nem csukják le az embereket, így tehát mondhatjuk, hogy egy posztmodern, civilizáltabb autoriter rendszer. Lehet nevezni önkényuralomnak, mint mondjuk, Heller Ági teszi, lehet féldiktatúrának is hívni, a lényeg végül is az, hogy azt csinál, amit akar Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.