2019. május 15., szerda

TRUMP-ORBÁN: BEL- ÉS KÜLPOLITIKAI ARANYBÁNYA A KORMÁNYNAK


ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.05.14.


A várakozásokkal ellentétben semmilyen konkrét bejelentést nem hozott a május 13-ai Trump-Orbán találkozó, mégis jelentős bel- és külpolitikai muníciót szolgáltatott a Fidesznek.

1. Annak ellenére, hogy a magyar kormányfő volt az első hatalmon levő európai vezető, aki 2016 nyarán kiállt (az akkor még csak elnökjelölt) Donald Trump mellett, Orbán Viktornak több mint két évet kellett várnia a személyes találkozásra. Számos uniós, balkáni vezető vendégeskedett már a Fehér Házban, beleértve a lengyel elnököt, a cseh és a szlovák miniszterelnököt – a magyar kormányfőre tehát csak utolsó V4-vezetőként szakított időt az amerikai elnök. A találkozó nem ajándék volt az Orbán-kormánynak, hanem része az amerikaiak új kelet-európai stratégiájának az orosz és kínai befolyás enyhítésére. Orbán washingtoni útja előtt a magyar honvédelmi beszerzésekkel kapcsolatos tárgyalások előrehaladása nyithatta meg az ajtót.
2. A várakozásokkal ellentétben konkrét megállapodás bejelentésére nem került sor. A viziten két központi témakör kerülhetett elő: az energiabiztonság, illetve a védelmi- és biztonságpolitikai együttműködés. A közeljövőben magyar honvédelmi beszerzésekkel kapcsolatos konkrét bejelentések várhatók, bár ezek pontos tárgyáról egyelőre csak találgathatunk. Az energiabiztonság területén az együttműködési lehetőségeket behatároló tényező, hogy a fontos közép-európai energetikai projektek részben külső szereplőktől függnek: a fekete-tengeri gázkitermelés és annak Nyugatra szállítása magánvállalatokon, illetve Bukaresten, a krk-szigeti LNG-terminál Horvátországon, míg az olasz LNG útját Közép-Európába megnyitó gázvezeték-összeköttetések megépítése az EU támogatásán is múlik.
3. Orbán washingtoni látogatását a kormány és a Fidesz bel- és külpolitikai értelemben is teljes sikerként adhatja el. Először is, az amerikai elnök nem hogy nem kritizálta, de meg is védte a magyar kormányfőt, sőt, Trump magához hasonlította Orbánt. Másodszor, az amerikai elnök nyilvánosan egyáltalán nem hozta fel a Magyarországon erősödő kínai és orosz befolyást, külön kiemelve, hogy Budapest jó NATO-szövetséges. Harmadszor, Trump a migrációra adott magyar válaszokat egyenesen példaként állította a többi uniós vezető elé, utalva arra, hogy az EU problémáit Orbán migrációs politikájának elutasítása okozta. A látogatást a kormányzati irányítású média az EP-kampány során felhasználja majd a kormánypárt és Orbán népszerűsítésére, akit meghatározó európai vezetőként állíthatnak be. Külpolitikai szempontból pedig a találkozó erősítheti a magyar miniszterelnök pozícióját Peking és Moszkva, illetve az európai euroszkeptikus blokk egyes erői szemében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése