2019. május 15., szerda

ENNYIT A VÁLASZTÁS ELLENŐRZÉSÉRŐL: NEM JÖNNEK AZ EBESZ-MEGFIGYELŐK, ÉS AZ ELLENZÉKNEK IS ALIG LESZNEK DELEGÁLTJAI

NÉPSZAVA
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.05.14.


Eddig alig 1500 szavazatszámlálót delegáltak az ellenzéki pártok a tízezernél is több szavazókörba. Hiába a tavalyi visszaélések, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ezúttal távol marad.

Információink szerint nem vesznek részt a jövő vasárnapi magyarországi EP-választáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői. Ez azért meglepő, mert magyar európai parlamenti képviselők még februárban épp az EBESZ részvételét kérték. Akkor Jávor Benedek úgy fogalmazott: a szocialista Ujhelyi Istvánnal, a DK-s Niedermüller Péterrel és a Momentumos Cseh Katalinnal közösen kezdeményezte ezt a „tavaly áprilisban észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt”. Azt is kérték, hogy a szokásos, formális megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni képes missziót küldjön Magyarországra és „ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét a májusi EP-választáson”.

Egyelőre nem tudni, miért nem jönnek a kért megfigyelők. Úgy tudjuk, hogy a választási szerveknél eddig senki nem jelezte érkezését az EBESZ-től, márpedig legalább egy-két hónappal a voksolás előtt fel szokták venni a kapcsolatot a magyarországi választási szervekkel. Most ilyen – eddig – nem történt. A távolmaradás oka lehet, hogy május 23. és 26. között minden uniós tagállamban EP-választás lesz, így nem tudnak csak egy helyre koncentrálni. Ám érdekes, hogy még ezt sem jelezte az EBESZ.

Érdeklődésünkre Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje megerősítette, hogy nem kaptak visszajelzést, pedig fontos lenne a megfigyelők érkezése, hiszen a tavalyi parlamenti választáson olyan visszaélések, törvénytelenségek voltak, ami indokolná ittlétüket. Sőt, maga az EBESZ állapította meg, hogy bár a parlamenti választáson a szavazóknak többféle választási lehetősége volt, a megfélemlítő retorika, a média elfogultsága, az átláthatatlan kampányköltések szűkítették a valódi politikai vita lehetőségét.

Jávor Benedek mégis bízik abban, hogy ha nem is bővített misszióval, de néhány megfigyelővel mégis részt vesz az EBESZ a magyarországi EP-választáson.
Külföldi megfigyelők ennek ellenére lesznek május 26-án, de ők nem a választásokkal is foglalkozó szervezetek, hanem a külföldi országok követségeinek képviselőiként. Öt évvel ezelőtt mindössze négy ilyen követségi megfigyelő volt a választáson, most várhatóan több lesz, de érdemben így sem tudják ellátni a kontrollt, hiszen összesen több mint 10 ezer magyarországi szavazókör (egészen pontosan 10 277) van. Éppen ezért lenne fontos, hogy a pártok saját delegáltakat küldjenek a helyi szavazatszámláló bizottságokba, de ezzel komoly késésben vannak.

Információink szerint ugyanis a csütörtök délutáni határidő előtt alig négy nappal a pártok alig 1500 delegáltat jelentettek csak be a helyi szavazatszámláló bizottságokhoz. Ők azok a delegáltak, akik az egyes szavazókörökben kísérik majd figyelemmel a szavazást a jövő vasárnapi EP választáson. Sőt, nem csak megfigyelnek, hanem részt is vesznek a helyi bizottságok munkájában, és szavazati joguk van. Azaz, ha például visszaélés gyanúja merül fel, akkor nem mindegy, mennyi ellenzéki küldött voksol, ezen sok esetben a jogsértésekről tartott szavazás kimenetele múlhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.