2019. július 14., vasárnap

KLÍMAKÁSA - MIT TETTEK, ÉS FŐLEG MIT NEM ORBÁN EDDIGI KORMÁNYAI?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2019.07.14. 


Most nem a klímakatasztrófa/klímahiszti (a kívánt rész pártállástól függően aláhúzandó) elborzasztó híreivel ijesztgetném az olvasókat. Lássuk inkább, mit tett a klímával kapcsolatos ügyekben az elmúlt évek során az Orbán-kabinet.

A történet előzménye, hogy Gyurcsányék 2020-ra a teljes energiafogyasztáson belül 14,65 százalékos megújulóenergia-arányt vállaltak. Az érték jóval alacsonyabb az Európai Unió egészében megcélzott 20 százaléknál, viszont kétségkívül magasabb az országtól adottságai alapján elvárt legalább 13 százaléknál. Az energiahatékonyságról 2012-ben született uniós irányelv, aminek nyomán a kiindulóponthoz képest 2020-ra összességében szintén 20 százalékos fogyasztáscsökkentést céloztak meg. Az üvegházhatású gázok kibocsátását főként a gyárakra összpontosítva, egyfajta szennyezéstőzsdén keresztül 2020-ra 21 százalékkal szorították volna vissza. Az üvegházgáz-kibocsátáscsökkentést jelentősen befolyásolta az 1992-es kiotói, majd a négy évvel ezelőtti, 2015-ös párizsi klímamegállapodás is. 

A hazai megújulóenergia-adatok sokáig biztató képet mutattak. Gyors felfutást követően 2013-ra már 16,2 százalékon álltunk. Igaz, ez elsősorban egy statisztikai trükknek tudható be. Eszerint két éve visszamenőleg hozzáadták a korábbi megújulóenergia-arányokhoz a lopott fa elégetését is, amivel az érték a felével megugrott. Azóta viszont az arány nyílegyenesen, immár 12 százalék közelébe zuhant. Így végül a – tagállamok túlnyomó többségénél szerényebb - 14,65 százalék 2020-as teljesítése is kérdésessé vált. 

Ennek sokak szerint elsősorban a vetítési alap, azaz az összesített energiafogyasztás megugrása az oka. De bizonyára szerepet játszik például az E-85 elnevezésű bioüzemanyag Orbán-kormány általi ellehetetlenítése is. Az energiahatékonysági cél teljesítése és mérése még bonyolultabb. Eladdig, hogy sokszor a növekedés is elszámolható csökkenésként. Mindenesetre a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. jelzése szerint már a 2016-os fogyasztási adat is jelentős elmaradást tükröz az időarányos vállaláshoz képest. Tovább bonyolítja a végrehajthatóságot, hogy a Fidesz-KDNP szabotálja az EU mégoly összetett energiahatékonysági szabályainak hazai átültetését, ami miatt Brüsszel több körben perrel fenyegette Magyarországot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.