2019. július 13., szombat

VENDÉGMUNKÁSOKNAK ÉPÍTIK SORRA A SZÁLLÁSOKAT A DÉL-ALFÖLDI ÖNKORMÁNYZATOK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZLAVKOVICS RITA
2019.07.13.


Három körben próbálta a kormány rávenni az önkormányzatokat, hogy munkásszállásokat építsenek, ám nem volt tolongás. A magáncégek már lelkesebbek.

„Már a lépcsőzetes munkakezdést is bevezettük, hogy a határátkelők lassúsága miatt késők is ideérjenek” – így magyarázta Molnár Georg, egyébként vajdasági születésű vállalkozó, hogy miért is lesz kedvező mórahalmi cégének, ha a pénteken már hivatalosan is átadott munkásszállásra beköltözhetnek a munkásai. A gépszerelő és lakatos munkákat végző cégnél hetvenen dolgoznak, közülük hatan ingáznak naponta Szerbiából, egy éppen most felvett munkása pedig már itt fog lakni. A vállalkozó esetenként eddig is bérelt a kisvárosban lakást, hogy megkímélje az alkalmazottakat attól a tortúrától, amely a magyar-szerb határátkelésnél nyáron akár több órás veszteglést is jelent.

Ezek után nem is meglepő, hogy a határmenti Mórahalom polgármestere járta ki a kormánynál, hogy építhessenek az önkormányzatok munkásszállásokat, a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatot írt ki, de első körben, 2017 májusában összesen négy település jelentkezett, kettő a határ mellől, Újszentiván és természetesen Mórahalom. A második körben kisebb kerettel, de változatlan feltételekkel lehetett vállalkozni a beruházásra, végül 2018 novemberében már a támogatást is növelte a kiíró, így nem negyven, hanem csak húsz százalék önerőt kellett a költségekből állnia az önkormányzatoknak, illetve ekkor már arra is volt lehetőség, hogy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhassanak. Mostanra összesen 22 munkásszálló épült, vagy épülhet az előbbi feltételekkel, háromezer férőhellyel, ősztől pedig már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól.

Elsőként főként dél-alföldi önkormányzatok jelentkeztek, amire magyarázat lehet, hogy az itt dolgozó a munkaerő sokszor a Szerbiából jön. Vannak ígéretek arra, hogy több határátkelő nyílik, de egyelőre még a szerb oldalról is szorgalmazott kishatárok nyitva tartását sem hosszabbították meg. Így a Vajdaságból ingázók, bár egérutak mindig vannak, kénytelenek a sort kivárni, és igazodni a reggel héttől este hétig üzemelő állomásokhoz, erről tavaly novemberben írt a hvg.hu. Ezért is lobbizhattak az itteni önkormányzatok a munkásszállásokért, amelyeket meg akár más célra is lehet használni, persze csak tíz év múlva, addig vállalniuk kell, hogy az eredeti funkcióval üzemeltetik azokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.