2019. július 13., szombat

VIDNYÁNSZKY ÚJABB CSAPÁSRA KÉSZÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.07.13.


Vidnyánszky Attila a szovjet kommunista rendszerben, ebben a rettenetesen hierarchizált, személyi központú, kijárásra épülő szisztémában szocializálódott, és most is ennek megfelelően működik, ezt vallja –állítja Csáki Judit, színikritikus, a revizroronline.com főszerkesztője. Csáki egy most megjelent írásában arról értekezik, hogy Vidnyánszky öt nagy csapást mért a magyar színházi, kulturális életre, és már készülődőben van a hatodik is. Azt is elmondja a kritikus, hogy az Orbán-féle kultúrharc ma már abból áll, hogy tönkre akarja tenni azt az oldalt, amit nem tudott legyőzni. Így lesz a földszintes házból toronyház – mindent elpusztít, lerombol, ami magasabb nála.

- Elolvasva a Revizoron megjelent írásodat, nem tudom eldönteni, hogy Vidnyánszky Attiláról, a magyar kultúráról, vagy a mai Magyarországról szól?

- Konkrétan természetesen egy emberről szól. Arról tudniillik, hogy egy ember a magyar színházművészetben, lépésről lépésre, ahogy az ambíciója, étvágya egyre nőtt, miként okozott súlyos tragédiákat. De a kérdésed azért helyénvaló, mert ilyen emberből sok van. Rengeteg ilyen történetet kellene megírnunk. Azt, amikor valahol előkerül egy ember, akinek a legnagyobb értéke a kormányzat számára nem a tehetsége, a szaktudása, hanem a politikai lojalitása, ebben bízik, az illető pedig attól kezdve szolgál, megszolgálja a bizalmat. Pusztít, rombol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.