2019. augusztus 14., szerda

“A PÜSPÖK ATYÁNAK MESSZIRE ELÉR A KEZE”: NER-STÍLUSÚ IGAZGATÓCSERE A GYŐRI KATOLIKUS ISKOLÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.08.14.


Nyár elején, a tanév végén Veres András győri megyéspüspök leváltotta az Apor Vilmos Iskolaközpontot 5 éve vezető Kiss Zoltán igazgatót, és augusztus 1-től mást nevezett ki a helyére. A diákok, a tantestület és a szülők által is kedvelt Kiss menesztéséről a püspök nem egyeztetett előzetesen egyik közösséggel sem, és nem törődött a döntése utáni tiltakozásokkal sem. Több tiltakozóval beszéltünk az ügyről, akik mindannyian érthetetlennek és zsarnokinak látják Veres intézkedését, de annyira tartanak tőle, hogy csak névtelenül vállalták a nyilatkozatukat. A püspöktől és az egyházmegyétől nem kaptunk érdemi választ a kérdéseinkre.

Riportunk készítése során arra jutottunk: a győri Apor Vilmos Iskolaközpont élén történt – az országos médiában élénk visszhangot keltett – vezetőváltás hátterében jóval több van, mint egy hétköznapi munkáltatói intézkedés. Az iskola (pontosabban a tiltakozó szülők, diákok és tanárok) és az igazgató távozásáért felelős, Veres András püspök vezette egyházmegye konfliktusa nyugtalanítóan hasonlít a NER üzemszerű működésére. Annyiban biztosan, hogy az érintettekkel a döntéshozó nem hajlandó érdemben szóba állni, egyeztetni.

Forrásaink közül volt olyan, akit a szituáció emlékeztetett a kormány és az MTA összeütközésére. Egy, idáig autonóm módon üzemelő intézménybe próbál a fenntartó kívülről, hatalmi szóval belenyúlni. De a felülről kinevezett, autoriter hatalom, s az alulról választott, demokratikus testületek (szülői munkaközösség, diákönkormányzat) ellentéteként is felfogható a dolog. Mindenesetre, amit Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tett Győrben, az teljes összhangban van a kormány szándékával.

A katolikus egyházhoz meglehetősen közel álló Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nyár elején terjesztett be egy olyan módosító javaslatot (melyet a törvényhozás azóta meg is szavazott) hogy az iskolaigazgatók kinevezését a jövőben nem kell véleményeztetni a szülői munkaközösséggel, a diákönkormányzattal, illetve a tantestülettel. Vagyis a jövőben számíthatunk hasonló botrányokra, mint az Apor esetén.

Megkerestük a döntést meghozó egyházmegye illetékeseit, a volt, illetve leendő iskolaigazgatót, a Fidesz-politikus győri polgármestert, Borkai Zsoltot, de senki nem kívánt nyilatkozni. A tiltakozók közül sikerült néhányat (köztük aporos diákot, szülőt és ott dolgozó pedagógust is) szóra bírnunk, de mindegyikük csak személyazonossága felfedése nélkül, névtelenül vagy álnéven vállalta ezt. S volt pár lehetséges forrás, aki a találkozó előtt váratlanul meggondolta magát.

Az ügy azért is érdekes, mert ezt (a CEU esetével szemben) nehéz volna a “keresztény-nemzeti erők” és “Soros-ügynök liberálisok” csatájaként beállítani. Itt a kormány által támogatott egyház és püspöke került szembe saját híveivel. De mi lehet a háttérben? Ennek próbáltunk utánajárni. Forrásaink pedig érdekes dolgokról számoltak be...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.