2019. szeptember 18., szerda

99 MILLIÓS KÁRTÉRÍTÉST KAPTAK A SZEGREGÁLT GYÖNGYÖSPATAI ROMA TANULÓK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.09.18.


Három év pereskedés után a bíróság másodfokon is kártérítésre kötelezte az államot, amiért a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A precedens értékű, jogerős döntés értelmében hatvan gyerek most összesen 99 milliós kártérítést kap, amiért többségi társaiktól elkülönítve oktatták őket, alacsonyabb színvonalon.

Évek óta tartó pereskedés után a Debreceni Ítélőtábla másodfokon is kimondta, hogy az állam köteles kártérítést fizetni azoknak a gyerekeknek, akiket szegregáltan oktatott a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola. (Az intézmény egyik vezetője ellen egyébként kedden indult vizsgálat testi bántalmazás miatt.) A jogerős ítélet értelmében hatvan gyerek összesen 99 millió forintot kap, ez az összeg tíz millió forinttal több, mint amit első fokon ítéltek oda nekik. A legmagasabb kártérítési összeg, ami egy gyereket megillet, három és fél millió forint, a legalacsonyabb pedig 350 ezer forint. Az összeg attól függően változik, hogy a tanuló hány félévet töltött szegregált oktatásban, és attól is, hogy mikor tette ezt.

A 2004 és 2012 közötti időszakra, amikor az oktatás színvonalával kapcsolatban is megállapította a bíróság a diszkriminációt, 500 ezer forintos kártérítést kapnak félévenként a gyerekek. A 2012 és 2017 közötti időszakra pedig, amikor már csak a fizikai szegregáció tényét állapították meg, 300 ezer forintot ítéltek oda nekik.

Az elsőfokú döntéshez képest fontos változás, hogy a diákok között nem tettek különbséget családi hátterük vagy iskolai hiányzásaik alapján a félévenkénti kártérítési összeg megállapításakor – mondta Kegye Adél. Az ügyvéd szerint ez a döntés más szegregációt elszenvedett gyerekek ügyében is előremutató irányt jelent. “Ez az egyik legfontosabb, hogy be lett árazva egy minimum összeg, ami megillet minden szegregált gyereket.”

Az ítélet jogerős, azzal szemben azonban a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás kezdeményezhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.