2019. szeptember 18., szerda

ASZALÓS SÁNDOR: URSULA VON DER LEYEN-T KORRUPCIÓS BOTRÁNY ELŐL MENEKÍTETTÉK AZ EU-BA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ASZALÓS SÁNDOR
2019.09.17.



Ursula von der Leyen 1990 óta a CDU tagja. 1996-tól 1997-ig a CDU Alsó-Szászország Szociálpolitikai Bizottságának tagja, majd a CDU Alsó-Szászország orvosok munkacsoportjának tagja. A CDU Szövetségi Párt kongresszusán, 2004 decemberében, Düsseldorfban, Hermann-Josef Arentz meglepő veresége után választották meg a CDU elnökségének első szavazása során,

2010 novemberétől a CDU szövetségi elnökének helyettese volt. Az Európai Bizottság elnökévé történő 2019. júliusi megválasztását követően von Leyen bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond párthivataláról, és hogy nem áll rendelkezésre a következő CDU pártkongresszuson.

A 2009-es, 2013-as és 2017-es szövetségi választásokon Ursula von der Leyen a Hannover II. város szövetségi választókerületében vett részt, Von der Leyen Alsó-Szászország listáján került be a német Bundestagba. A kormányokban betöltött tisztségei: családügyi miniszter (2005–2009), munkaügyi miniszter (2009–2013), védelmi miniszter (2013–2019).Számunkra a védelmi miniszteri funkcióban eltöltött tevékenysége az érdekes.

Von der Leyen védelmi miniszteri éveiben a védelmi költségvetés kb. egyharmadával nőtt, 32 milliárdról körülbelül 43 milliárd euróra. Elődei, Guttenberg (CSU) vagy de Maizière (CDU) hivatali idejéhez képest több mint 12 milliárd euróval többet fordítottak katonai járművek, fegyverek és lőszerek beszerzésére. Az újonnan kinevezett fegyverkezési államtitkárral, Katrin Suderrel együtt Leyen a hidegháború vége óta a legnagyobb fegyverkezési projekt megvalósítását kezdte meg.

2018-ban napvilágra került, hogy a Szövetségi Számvevő Bíróság (BRH) kiderítette, a védelmi minisztérium által megbízott külső tanácsadók és az újonnan beszerzett informatikai projektet a közbeszerzési szabályok megsértésével ítélték oda, és mintegy nyolcmillió euró összegben jogellenes tanácsadói szolgáltatásokat fizettek ki. Nagyon úgy tűnik, hogy a minisztériumban valóban egyfajta tanácsadó hadsereg működött, sokan ún. külső tanácsadói státuszban dolgoztak kiemelkedő nagy fizetéssel. Kiderült az is, hogy hosszabb ideig külső tanácsadókat alkalmaztak azokkal szemben, akik a minisztériumban állandó alkalmazottként dolgoztak, mint a rendes munkavállalók. Ez a helyzet is felvetette egy esetleges korrupció gyanúját is.

A SPIEGEL arról írt, hogy a védelmi minisztériumban konkrét pletykák voltak egyfajta haverrendszerről a minisztérium és a külső tanácsadók kapcsolati körében. Felmerült a gyanú, hogy barátok kaptak különböző megrendeléseket a minisztériumtól. Gyakran neveznek meg egy háromcsillagos tábornokot, aki személyesen is jó baráti kapcsolatot épített ki egy minisztériumi tanácsadóval és ez az egykori Bundeswehr tiszt nagyobb és egyre nagyobb jól fizető megrendeléseket kapott a minisztériumtól a saját vállalkozása számára...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.