2019. október 17., csütörtök

A RÉGIÓBAN IS FORDULATOT HOZHAT AZ EGYSÉGES ELLENZÉK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.17.



Óvatosan kezeli a világsajtó a magyar és a lengyel választásokat, de pozitív változást prognosztizál, ha az ellenzék egysége kitart addig.

A vezérlőkábeleket és ablakemelőket gyártó japán Hi-Lex walesi üzeme bezár, 125 munkatársát elbocsátja és a munkát átszervezve Magyarországra jön. A 2021-ig elkészült tervek szerint a gyártást itt folytatja – adta hírül a BBC. A maga területén piacvezető cég vezetése közleményben tudatta, hogy az autók iránti kereslet csökkenése indokolja döntésüket, ugyanakkor szakértők szerint a Brexitnek is köze van a gyártás átstrukturálásához. Az Audinak, a Hondának és a BMW-nek bedolgozó óriáscégnek 18 országban van leányvállalata, többek között már nálunk is a Nógrád megyei Rétságban.


Az illiberális demokráciák ingatag lábakon állnak

A prágai székhelyű Project Syndicate folyóirat a hétvégi lengyel és a magyar választásokból kiindulva leszögezi, hogy ugyan Magyarországon és lengyel barátainknál sem történt egyelőre kormányváltás, azonban az ellenzék erőre kapásával mindenképpen bebizonyosodott, hogy a legyőzhetetlennek hitt illiberális demokráciák is ingatag lábakon állnak. A lengyel választásnál sokkal nagyobb és fontosabb lépést tett a magyar ellenzék. Hisz egy olyan közegben sikerült győzedelmeskednie, ahol a kormánypropagandát fújó sajtótermékek nem bánnak kesztyűs kézzel az ellenzékkel, ahol Orbán sem hibázik – legalábbis a tudósítások ilyenről nem tudnak, ráadásul a gazdasági növekedés is a lehető legjobb. A nagy kérdés persze az, hogy vajon jótékony hatással lesznek-e a mostani példák a régió politikai berendezkedésére. Mindenesetre az nyugodtan kijelenthető, hogy a rossz sejtések ellenére a liberális demokráciáknak még egyáltalán nem fellegzett be – értékeli a megváltozott politikai helyzetet a BBC-nek írt lengyel szerző, aki többek között a Külkapcsolatok Német Tanácsának vezető elemzője.

Tragédia lenne, ha a rendszerváltás bölcsője egypártrendszerbe süllyedne

Szerkesztőségi vezércikkben foglalkozik a hétvégi választások eredményével a Financial Times, s bizony sokkal kevésbé bizakodó az autokrata rendszerek megdöntését illetően, mint a Project Syndicate. Jaroslaw Kaczynski győzelmét és az általa kiépített populista rendszert eleinte mindenki átmenetinek gondolta, azonban Orbán Viktorral összefogva, s a két politikus egymást erősítve a két ország illiberális és antidemokrata intézkedése tartós berendezkedésről tanúskodik. Egyenesen tragédiának nevezi a szerkesztőség egész Európára nézve, ha annak hatodik legnagyobb gazdasága, Lengyelország, akire úgy tekintenek, mint a 89-es rendszerváltás bölcsője, a kivívott demokráciából egypártrendszerbe süllyedne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.